Nyheter

Kvarken Multimodal Link presenteras i Tallinn på TEN-T dagarna

25.9.2013
-

Den 16-18 oktober ordnas TEN-T dagarna i Tallinn med temat Connecting Europe – On the Move to the New TEN-T. Evenemanget innefattar både seminarier och utställningar och huvudtalare är Siim Kallas, viceordförande för Europeiska kommissionen med ansvar för transport.

Den 16-18 oktober ordnas TEN-T dagarna i Tallinn med temat Connecting Europe – On the Move to the New TEN-T. Evenemanget innefattar både seminarier och utställningar och huvudtalare är Siim Kallas, viceordförande för Europeiska kommissionen med ansvar för transport. TEN-T dagarna ordnas årligen och målet är att samla ca 700 TEN-T partners för att diskutera och debattera det nuvarande och det kommande TEN-T nätverket.

I samband med evenemanget deltar TEN-T projektet ”The Midway Alignment of the Bothnian Corridor”, även känt som Kvarken Multimodal Link, med en egen utställningsmonter och talare. Målet med utställningen är att informera om och öka synligheten för projektet. Kvarken Multimodal Links insats inleds redan den 15 oktober i Helsingfors i samband med en konferens inför evenemanget i Tallinn. I Helsingfors presenteras projektet av SSPA Sweden AB och näringslivets syn på projektet av Wärtsilä. Samma presentationer hålls även i Tallinn.

TEN-T står för Trans-European Transport Network, och målet med nätverket är att skapa förutsättningar för att gods och människor ska kunna cirkulera enkelt och effektivt mellan medlemsstaterna och försäkra internationella förbindelser. Därtill strävar man efter att nätverket ska innefatta både land-, sjö- och lufttransporter.

Projektet Kvarken Multimodal Link är initierat av Vasa stad och Umeå stad och det innefattar ett transportsystem för både gods och passagerare. Det slutgiltiga målet är att designa och utveckla en ny färja för Kvarken stråket, förbättra hamnaktiviteter och regionala logistiksystem både från en ekonomisk och miljömässig aspekt, öka marknaders dragningskraft, försäkra långsiktig operationell stabilitet, introducera innovativa teknologier och lösningar, samt att sprida ’best practices’ inom EU.

Siim Kallas på Ten-T dagarna år 2012 i Bryssel. (Fotokällan www.tentdays2013.eu)

Närmare uppgifter

Anna Måtts
anna.matts@vasek.fi