Nyheter

Kortaste vägen för Finland ut i världen är digital

19.5.2015
-

Österbottniskt exportföretags syn och erfarenheter på temat Världen är inom räckhåll sammanfattade träffande innehållet på framtidsseminariet Future Workshop i Vasa 18.5.

Österbottniskt exportföretags syn och erfarenheter på temat Världen är inom räckhåll sammanfattade träffande innehållet på framtidsseminariet Future Workshop i Vasa 18.5. Oy Mirka KWH:s verkställande direktör Stefan Sjöberg säger att ett företags kortaste väg ut i världen är digital. Trots att fysiska förbindelser naturligtvis är viktiga för Mirka som har sitt huvudsäte i Jeppo, är det ytterst viktigt att kunna nå den egna målgruppen och utnyttja digitala medier i marknadsföringen.
– Vår strategi är att hålla produktionen i Finland och garantera utmärkta förutsättningar för försäljningen.

Stefan Sjoberg400pxStefan Sjöberg

Sjöberg säger att företagen ska hålla i minnet den direkta inverkan som den nya generationens arbetstagare kommer att ha till exempel på hur arbetsplatserna ordnas:
– Att hålla utvecklingssamtal med en 90-talist är en ny erfarenhet för många förmän.

Globalt sett ligger Finland redan i mitten

Professor Jorma Mäntynen från Tammerfors tekniska universitet betonade i sitt inlägg att vi ska tänka större när vi talar om logistiken. Det är en konkurrenskraftsfråga att Finland är väl sammanlänkad med Mellaneuropa och andra kontinenter. Mäntynen gav negativa kommentarer om Finlands strategi i vilken allt koncentreras på ett flygfält.
– I det övriga Norden har tillväxten skapats genom internationella förbindelser från och till regionala flygfält.

Mäntynen höll publiken i sitt grepp också genom att dryfta storleken på hamnnätverket, och vilken som är lättare att flytta, fartyget eller fabriken. Och inte är det ju flygfälten som flyger utan flygbolagen – borde vi också tala om lönsamheten på lands- och järnvägar ”någonstans nära Jyväskylä”? Vi får Finland i starkare kontakt med resten av världen genom att förbättra nåbarheten och att göra resekedjorna smidigare samtidigt som vi ska komma ihåg turismens möjligheter.Jorma Tuominen320px

Jorma Turunen

Teknologiateollisuus ry:s verkställande direktör Jorma Turunen efterlyste smidiga försök och utnyttjande av digitaliseringen. Finland är redan en stark aktör exempelvis i datacenteraffärsverksamhet och det finns stora tillväxtmöjligheter. Enligt honom har cirkulär ekonomi på senare tiden börjat intressera finländska aktörer. Om all elektronikskrot tas till vara, behövs det inte grundas nya gruvor i världen.

Att misslyckas ska vara tillåtet

Vesa Vihriälä på Näringslivets forskningsinstitut ETLA säger att tillväxtproblemet i dag handlar om en djup produktivitetssvacka. För att kunna komma uppåt är det viktigt att vi testar mycket, lägger ner dåliga idéer snabbt och snabbt dimensionerar lyckanden större. I jämförelse med risktagning och riskvillighet får misslyckande inte vara en katastrof.

Vihriälä kritiserade sådana företagsstöd som riktas på gammal och ineffektiv verksamhet samtidigt som han efterlyste flexibilitet på arbetsmarknaden. De dystra produktivitetsutsikterna till trots konstaterade Vihriälä att det finns flera positiva tecken. Exempelvis ligger Finlands färdigheter i digitalisering på god nivå och det finns några positiva investeringsnyheter.

Future Workshop 400px

Meyer Turkus försäljningsdirektör Johan Snellman ritade upp ett drömfartyg som också skulle kunna använda framtidens bränslen så som LNG. Han påminde att sjöfartens största stötesten just nu är bränslelogistik.

Kati Ihamäki, direktör för hållbar utveckling på Finnair, påminde att ansvarsfältet har blivit större på sistone. Förutom det ekonomiska ansvaret och miljövärden är också företagens sociala ansvar i dag under luppen. Hon säger att speciellt när funktioner utlokaliseras är uppgiften mycket stor, eftersom hela anskaffningskedjan ska fungera ansvarsfullt.

Future Workshop ordnades nu för åttonde gången i samarbete mellan Österbottens handelskammare, Vasaregionens Utvcekling Ab VASEK och tidningen Pohjalainen.

 

Se alla bilder på Facebook