Kontaktresa till Nordland
Nordic Gateway-projektets arbetsgrupp besökte Nordlandområdet i Norge i februari för att bekanta sig med aktörer och företag i regionen. Lasse Pohjala och Mikael Hallbäck från VASEK, Riikka Ylikangas och Katja Jankens från Viexpo och Göran Östberg från Yrkesakademin blev positivt överraskade av områdets potential.
Nordic Gateway-projektets arbetsgrupp besökte Nordlandområdet i Norge i februari för att bekanta sig med aktörer och företag i regionen. Lasse Pohjala och Mikael Hallbäck från VASEK, Riikka Ylikangas och Katja Jankens från Viexpo och Göran Östberg från Yrkesakademin blev positivt överraskade av områdets potential.
– Vi fick till vår överraskning höra att finländare är sällsynta gäster i regionen, berättar Pohjala och fortsätter:
– Exempelvis hade ingen från Finland tidigare varit i kontakt med Bodöregionens utvecklingsbolag BRUS för att starta samarbete. Och det finns behov för samarbete, för tack vare den här Nordlandsrundan håller vi redan nu på med arrangemang för första företagsträffar för Vasaföretag.
Energiambassadörens film förevisas i Kunnskapsparken, Mo i Rana.
I Nordlandområdet finns ungefär 24 000 företag. Områdets administrativa centrum är Bodö som med omnejd har över 53 000 invånare. Det är värt att beakta att 72 % av Norges export i dag kommer från Nordland. Fokusområden för utvecklingen av näringslivet är fiske och blå näringar, förnybar energi, gruvindustri och förädling, turism samt olja och gas. Kompetensutveckling satsar man genom samarbete med Nord universitet.
Framöver väntas fiskeuppfödningen öka kraftigt i Nordlandområdet. Bland stora infrastrukturprojekt är en ny flygplats i Bodö och en hel stadsdel, vägtunneln genom Tjernfellet och förbättring av fibernätet. Dessutom är nya gruvprojekt på gång i området, och utanför kusten finns stora oljefyndigheter.
Hamnen i Sandnessjoen
Regionutvecklingen stöds av Innovasjon Norge i Nordland som beviljar företag investerings- och lönestöd samt stöd för till exempel marknadsundersökningar. Dessutom finansierar Innovasjon fem olika kluster med 30 miljoner norska kronor per år: mineralkluster, arktiskt maritimkluster, olja och gas, akvakultur och torskfiske (innovationskluster).
I Mo i Rana bekantade gruppen sig med bland annat Kunnskapsparken, Campus Helgeland, Ranaregionens näringsförening, Inkubator Helgeland och Rana Utviklingsselskapet. Under besöket till Sandnessjoen förde gruppen diskussioner också med flera mindre aktörer. Sista etappen för resan var Mosjoen som är ett stort centrum för aluminiumindustri och som dessutom har Norges största containerhamn.
– Det här var det absolut bästa sättet att skapa nya kontakter och lära känna nya samarbetspartner, konstaterar Östberg.
– Resan var väldigt givande. Flera aktörer och företag var mycket intresserade av Österbotten och Vasaregionen samt av att delta i EnergyWeek för att bekanta sig med regionens energikunnande.
Projektgruppen Nordic Gateway (f.v.): Göran Östberg, Katja Jankens, Riikka Ylikangas, Lasse Pohjala och Mikael Hallbäck.
– Vårt besök sätter de fina nyheterna om Kvarkentrafikens finansiering från senaste tiden i ett helt nytt perspektiv, påminner Ylikangas. – Nordland och dess sydligaste område Helgeland samt industrin i regionerna kommer att vinna stort på utvecklingen av Kvarkentrafiken.
Närmare uppgifter
[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]
Bilder: Göran Östberg och Riikka Ylikangas