Uutiset

Kontaktimatka Nordlandin alueelle

14.3.2016
-

Nordic Gateway -hankkeen työryhmä vieraili helmikuussa Norjassa Nordlandin läänin alueella tutustumassa alueen toimijoihin ja yrityksiin. Lasse Pohjola ja Mikael Hallbäck VASEKista, Riikka Ylikangas ja Katja Jankens Viexpolta sekä Göran Östberg Yrkesakademista yllättyivät positiivisesti alueen potentiaalista.

NordicGateway 1920x237px v4Nordic Gateway -hankkeen työryhmä vieraili helmikuussa Norjassa Nordlandin läänin alueella tutustumassa alueen toimijoihin ja yrityksiin. Lasse Pohjala ja Mikael Hallbäck VASEKista, Riikka Ylikangas ja Katja Jankens Viexpolta sekä Göran Östberg Yrkesakademista yllättyivät positiivisesti alueen potentiaalista.

– Yllätykseksemme saimme kuulla, että suomalaiset ovat alueella harvinaisia vieraita, kertoo Pohjala ja jatkaa:
– Esimerkiksi Bodön seudun kehitysyhtiö BRUS:iin ei Suomesta ollut aiemmin oltu yhteydessä yhteistyön merkeissä. Ja tarvetta yhteistyölle on, sillä tämän Nordland-kierroksen ansiosta järjestämme jo ensimmäisiä yritystapaamisia vaasalaisille yrityksille.

20160216 092123 400pxKunnskapsparken Mo i Ranassa sai nähdä Energialähettiläs-filmin.

Nordlandin alueella noin 24 000 yritystä. Sen hallinnollinen keskus on Bodön kaupunki, jossa lähiseutuineen asukkaita on yli 53 000. Merkille pantavaa on, että Norjan viennistä 72 % tulee Nordlandin alueelta. Elinkeinoelämän kehittämisen painopistealueita ovat kalastus ja meren annit, uusiutuva energia, kaivosteollisuus ja jalostus, matkailu sekä öljy ja kaasu. Osaamisen kehittämiseen panostetaan yhteistyössä Nord Universitetin kanssa.

Tulevaisuudessa kalankasvatuksen odotetaan kasvavan voimakkaasti Nordlandin alueella. Suuria infrastruktuurihankkeita ovat Bodön uusi lentoasema ja kokonainen kaupunginosa, tietunneli Tjernfellet-tunturin läpi sekä kuituverkon parantaminen. Myös uusia kaivosprojekteja on käynnissä alueella, ja rannikon edustalla on suuria öljyesiintymiä.

20160217 141907 400pxSandnessjoenin satama

Alueen kehittymistä tukee Innovasjon Norge i Nordland, joka myöntää yrityksille investointi- ja palkkatukea sekä tukea esimerkiksi markkinatutkimuksiin. Lisäksi yhtiö rahoittaa vuosittain 30 000 000 Norjan kruunulla (n. 3,2 milj. euroa) viittä alueen klusteria: kaivosala, arktiset merialueet, öljy ja kaasu, vesiviljely ja turskankalastus (innovaatioklusteri).

Mo i Ranassa ryhmä tutustui muun muassa Kunnskapsparkenin, Campus Helgelandin, elinkeinoyhdistys Ranaregionens näringsföreningin, Inkubator Helgelandin ja kehitysyhtiö Rana Utviklingsselskapin toimintaan. Vierailupäivänä Sandnessjoenissa ohjelmassa oli keskusteluja myös useiden pienempien toimijoiden kanssa. Matkan viimeinen kohde oli suuri alumiiniteollisuuskeskus Mosjoen, jossa on myös Norjan suurin containersatama.

– Tämä oli ehdottomasti paras tapa saada uusia kontakteja ja tutustua uusiin yhteistyökumppaneihin, toteaa Östberg.
– Matka oli hyvin antoisa, ja monet toimijat ja yritykset olivat kiinnostuneita Pohjanmaasta ja Vaasan seudusta sekä tulemaan EnergyWeekille tutustumaan seudun energiaosaamiseen.

gruppfoto 500pxNordic Gateway -hanketyöryhmän jäsenet (vas.): Göran Östberg, Katja Jankens, Riikka Ylikangas, Lasse Pohjala, Mikael Hallbäck.

– Tämän vierailun jälkeen viime aikojen hienot uutiset Merenkurkun liikenteen rahoituksesta nousevat aivan uuteen valoon, muistuttaa Ylikangas. – Nordland ja sen eteläosan Helgelandin alue kokonaisuudessaan ja niiden teollisuus tulevat hyötymään suuresti Merenkurkun liikenteen kehittämisestä.

Lisätietoja

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

EU EAKR FI vertical 20mm rgb

VipuvoimaaEU 2014 2020 rgb 

Kuvat: Göran Östberg ja Riikka Ylikangas