Nyheter

Jelppis-Tiimi landets bästa småandelslag

7.10.2011
-

Jelppis-Tiimi Andelslag från Vasa har vunnit den riksomfattande tävlingen Årets småandelslag. Tävlingen arrangerades av arbets- och näringsministeriet och Tammerforsnejdens andelslagscentral inom ramen för projektet Gemensamt företagande. Priserna utdelades i Tammerfors 4.10.2011.

Jelppis-Tiimi Andelslag från Vasa har vunnit den riksomfattande tävlingen Årets småandelslag. Tävlingen arrangerades av arbets- och näringsministeriet och Tammerforsnejdens andelslagscentral inom ramen för projektet Gemensamt företagande. Priserna utdelades i Tammerfors 4.10.2011.

Riitta Yli-Arvo, kvalitetschef på Jelppis-Tiimi, är glad över erkännandet:
- Det här värmer. Vi startade litet och så här fint har vi utvecklats.

I bilden fr.v. sjukskötare Nina Kantola (styrelseordf.), närvårdarstuderande Tommi Heinonen, kvalitetschef Riitta Yli-Arvo och servicearbetsledare Birgitta Häggblom. (Bild: Riku-Matti Akkanen, tidningen Osuustoiminta)

Jelppis-Tiimi har erbjudit social- och hälsovårdstjänster sedan 1997 då andelslaget grundades av en grupp arbetslösa som varit verksamma inom vårdbranschen. Sedan 2006 har andelslaget varit servicesedelföretag i Vasa.

Utmärkt kvalitet, arbetshälsa och arbetstillfredsställelse

Tävlingen Årets småandelslag 2011 omfattade sju olika klasser. Juryn bestod av företagsrådgivare från olika håll i Finland och av representanter för projektet Gemensamt företagande!, Pellervo-föreningen, tidningen OT, Coop Finland Rf och tidningen Samarbete. Kriterierna var bland andra affärsverksamhetens verkningsfullhet, förverkligande av samhälleligheten, samhälleliga verkningar, andelslagets allmänna verksamhetssätt och innovativitet.

- Vi vill vara den ledande producenten av vård- och hemtjänster i nejden, berättar Yli-Arvo entusiastiskt. - Inte bara största utan också den med bäst kvalitet. Hos oss ser samma skötare till att kunden blir nöjd, tillägger Jelppis-Tiimis servicearbetsledare Birgitta Häggblom.

Jelppis-Tiimi ägs av andelslagets anställda. Idag har andelslaget i genomsnitt 25 medlemmar: sjukskötare, närvårdare, en hemvårdare, en kock, städare, hushållsarbetstagare och studerande. Personer som studerar eller är till exempel vårdlediga eller pensionerade kan ströjobba när det passar för dem. Andelslaget sköter om sina anställda: de får idrotts- och kulturssedlar, det ordnas hälsofrämjande dagar på arbetsplatsen och anställda får bonus av affärsvinsten. 

- Vi är ju själv arbetsinstrument, därför är det speciellt viktigt för oss att må bra, påminner Häggblom.

 Riitta Yli-Arvo och Birgitta Häggblom på prisutdelningen i Tammerfors 4.10.2011
(Bild: Sami Karhu)

"Bredvid klienten i dennes vardag"

Servicesedelsystemet som redan använts i Vasa stad har i år utvidgats att omfatta även andra kommuner i regionen. Från början av oktober 2011 kom Lillkyro, Laihela och Korsnäs med i det regionala systemet, och vid årsskiftet 2011-2012 kommer flera kommuner med.

- Servicesedeln har såklart gett oss mera kunder och ökat omsättningen, berättar Häggblom.
- Sedeln kan användas för många ändamål och vi har inte behövt ge upp våra gamla kunder. Vi har ofta utfört andra göromål för klienten vid sidan av den tjänst som klienten är berättigad till med servicesedeln, och för den tjänsten har klienten betalat separat. I klienternas kommentarer har det nämnts att det är "trevligt då det är samma person som kommer", fortsätter Yli-Arvo.

Varje person som är berättigad att använda servicesedlar får välja om han eller hon tar tjänsten av kommunen eller av någon de av kommunen godkända serviceproducenter, alltså företag. Man kan ansöka om servicesedlar av kommunens hemserviceledare, som tillsammans med klienten eller anhöriga gör en kartläggning om servicebehovet.

Vård och närvaro.
(Bild: Jelppis-Tiimi)

Individuell service små företagens styrka

- De stora företagen vinner ofta kommunernas offertförfrågningar, men i servicesedelsystemet har också mindre företag möjligheter att producera social- och hälsovårdstjänster som kommunernas samarbetspartner, påpekar Yli-Arvo och Häggblom.

VASEKs företagsrådgivare Sari Saarikoski som koordinerar servicesedelsystemet i Vasaregionen säger att ibruktagandet av den regionala servicesedeln medför gott om nya möjligheter till företagare i regionen. Volymerna kommer att öka från de ca 300 klienter som finns idag när det i och med den regionala modellen kommer nya tjänster som kompletterar det befintliga utbudet som omfattar tillfällig och fortlöpande hemvård samt anhörigvårdarnas ledigheter.  

- Företagare som är serviceproducenter kommer att få stöd, bland annat utbildning för utveckling av eget affärskunnande genom Kipinä-programmet, berättar Saarikoski.

Servicesedeln möjliggör nya vårdtjänster

Från början av 2012 kommer servicesedelsystemet utvidgas att omfatta hemsjukvård. För Jelppis-Tiimi ger detta möjligheten att erbjuda mera tjänster för klienten.

- På det här sättet slipper vi att en serviceproducent kommer och ger någon service för kunden och sedan så ringer dörrklockan och en annan serviceproducent kommer och tar exempelvis blodprov, beskriver Yli-Arvo.  
- Och så ska vi lära oss Smartums elektroniska betalnings- och rapporteringssystem för servicesedeln.

Närvårdare Marjut Mannila ja läroavtalsstuderande Bijou Kalala hjälper 98-åriga Saimi Alapoti med hemsysslor. (Bild: Riku-Matti Akkanen, tidningen Osuustoiminta)

På Jelppis-Tiimi har man funderat att bara servicesedelsystemet kommer att omfatta även vårdhemsplatser, kunde det inom branschen vara möjligt att grunda vårdhem eller kollektivboende med olika inriktningar.

- För klienter som inte längre klarar sig därhemma, kunde man i framtiden erbjuda skräddarsydda tjänster. Till exempel en hemmiljö för naturmänniskor eller så en med kristen inriktning, eller varför inte till och med ett "lyxvårdhem".

Närmare uppgifter
Riitta Yli-Arvo, Jelppis-Tiimi
tfn 044 332 31 06

Birgitta Häggblom, Jelppis-Tiimi
tfn 044 332 31 08

Gemensamt företagande!-projektet: http://www.yhteistoiminta.fi/ (på finska)