Nyheter

Inom Digi Reused Products-projektet skapades en teknisk plan för återvinningsapplikation

17.6.2019
-

Under våren 2019 hade VASEK på gång ett projekt Digi Reused Products, där man utvecklade en teknisk plan över hur en återvinningsapplikation kunde fungera. I och med konkurrensutsättningen blev vasaföretaget Gambit vald till att avfatta den tekniska planen.

LaggtillUnder våren 2019 hade VASEK på gång ett projekt Digi Reused Products, där man utvecklade en teknisk plan över hur en återvinningsapplikation kunde fungera. I och med konkurrensutsättningen blev vasaföretaget Gambit vald till att avfatta den tekniska planen.

Göran Östberg, projektchef för Cirkulär ekonomi Korsholm, berättar mera om den planerade applikationen:

– Med hjälp av appen – när den är implementerad och i funktion – får föremål som dömts till soptippen en chans att bli återvunna. Med appen kan man registrera, hantera och transportera andrahandsvaror, som slutligen kommer att användas på nytt eller säljas av exempelvis entreprenörer.

– Appen är avsedd för alla som vill återvinna grejer, vare sig det handlar om kontorsmöbler, IT-utrustning eller motsvarande föremål, som ofta slängs även om de ännu kunde användas.

I organisationer kan man enligt Östberg med hjälp av applikation göra upp inventarielistor och märka ut varje föremål med en QR-kod, som anger föremålets namn, kvalitet, färg, bild och belägenhet. Inom Digi Reused Products-projektet planerade man applikationens tekniska slutförande och hur den kan anslutas till företagens egna IT-system för dokumentering, lagerkontroll, varuflöden och försäljning.

– I en stor organisation kan det hända att från en avdelning gör man sig av med överskottsutrustning, som en annan avdelning kunde ha användning för.

 Efter implementeringen kunde applikationen också fungera vid återvinningsgallerian som öppnas i höst i Myran-fastigheten i Storviken:

seller– Man kan använda appen i tre olika roller. Om du är till exempel en behandlare på återvinningsstationen, kan du registrera varor som duger till återvinning, som återvinningsgallerians företagare i sin tur kan granska och reservera åt sig själv. Varutransportören igen ser vilka varor som är färdiga att transporteras från återvinningsstationen till företagaren i Storviken, presenterar Östberg.

Varor och material som förts till Stormossen är alltid avfall och får inte tas i återanvändning utan skriftligt tillstånd från personen som tagit varorna dit. Mobilapplikationen gör det enklare att registrera tillståndet och möjliggör beskrivning och dokumentering av varorna.

– Ett resultat av projektet var också ”Rapid Prototype”, där man visuellt presenterar applikationens funktioner och användargränssnitt. Dessa planer kan utnyttjas av alla de företag eller organisationer som vill öka sin återvinningsgrad och resurseffektivitet, berättar Östberg.

Nästa steg är alltså att förverkliga planen till en fungerande återvinningsapplikation:

– Det är inte bestämt ännu vem som ska förverkliga appen till Stormossens och återvinningsgallerians förfogande. Vi berättar gärna om den tekniska planen för alla som är intresserade av att koda den för sin egen organisations behov, avslutar Östberg.