Digi Reused Products -hankkeessa luotiin tekninen suunnitelma kierrätysapplikaatiolle
VASEKilla oli keväällä 2019 käynnissä hanke Digi Reuse Products, jossa luotiin tekninen suunnitelma sille, miten tavaroiden kierrättämiseen tarkoitettu applikaatio voisi toimia. Kilpailutuksen myötä vaasalaisyritys Gambit valittiin teknisen suunnitelman toteuttajaksi.
VASEKilla oli keväällä 2019 käynnissä hanke Digi Reuse Products, jossa luotiin tekninen suunnitelma sille, miten tavaroiden kierrättämiseen tarkoitettu applikaatio voisi toimia. Kilpailutuksen myötä vaasalaisyritys Gambit valittiin teknisen suunnitelman toteuttajaksi.
Kiertotalous Mustasaari -hankkeen projektipäällikkö Göran Östberg kertoo lisää suunnitellusta applikaatiosta:
– Appin avulla – sitten kun se on toteutettu ja saatu käyttöön – jätteeksi tuomittu esine saa mahdollisuuden kierrätykseen. Applikaation avulla voidaan rekisteröidä, käsitellä ja kuljettaa second hand -tuotteita, jotka päätyvät lopulta uuteen käyttöön tai vaikkapa kaupallisen toimijan käsiin myytäväksi.
– Appi on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat kierrättää tavaraa, oli kyse sitten toimiston huonekaluista, IT-kalustosta tai vastaavasta tavarasta, jotka monesti päätyvät jätteeksi, vaikka olisivat vielä ihan käyttökelpoisia.
Östbergin mukaan applikaation avulla voidaan organisaatiossa tehdä myös kalustoluetteloja ja merkitä jokaiseen tavaraan QR-koodi, josta ilmenee tavaran nimi, laatu, väri, kuva ja sijainti. Digi Reuse Products -hankkeessa suunniteltiin applikaation tekninen toteutus ja se, miten se voidaan liittää yritysten dokumentoinnin, varastonhallinnan, tavaravirtojen ja myynnin IT-järjestelmiin.
– Isossa organisaatiossa voi käydä niin, että toiselta osastolta hävitetään ylimääräistä kalustoa, kun taas toinen osasto voisi juuri sellaisia tarvita.
Toteutettuna applikaatio voisi toimia myös kierrätyskauppakeskuksessa, joka avataan syksyllä Myran-kiinteistössä Isolahdessa:
– Appia voi käyttää kolmessa eri roolissa. Jos olet esimerkiksi hyötykäyttöasemalla käsittelijänä, voit rekisteröidä kierrätettäväksi kelpaavia tuotteita, joita taas kierrätyskauppakeskuksen yrittäjä voi tarkastella ja varata itselleen. Tuotteiden kuljetuksista vastaava taas näkee, mitkä tuotteet ovat hyötykäyttöasemalla valmiina kuljetettaviksi yrittäjälle Isolahteen, Östberg esittelee.
Stormossenille kuljetetut tuotteet ja materiaalit ovat aina jätettä, eikä niitä saa ottaa uusiokäyttöön ilman niiden tuojan kirjallista lupaa. Mobiiliapplikaatio helpottaa luvan kirjaamista ja mahdollistaa tuotteiden kuvailun ja dokumentaation.
– Projektin tuloksena oli myös niin kutsuttu Rapid Prototype, jossa esitellään visuaalisesti applikaation toiminta ja käyttäjärajapinnat. Näitä suunnitelmia voivat hyödyntää mitkä tahansa yritykset tai organisaatiot, jotka haluavat lisätä organisaationsa kierrätystä ja resurssitehokkuutta, Östberg kertoo.
Seuraavana askeleena on siis suunnitelman toteuttaminen toimivaksi kierrätysapplikaatioksi:
– Vielä on avoinna kuka toteuttaa appin Stormossenin ja kierrätyskauppakeskuksen käyttöön. Kerromme mielellämme teknisestä suunnitelmasta myös muille tahoille, jotka ovat kiinnostuneita sen koodaamisesta oman organisaationsa tarpeisiin, Östberg päättää.