Nyheter

Innovativt egnahemshus i Korsholm

17.5.2016
-

I Smedsby, Korsholm, håller ett egnahemshus på att byggas som inte är som andra hus. Huset byggs nämligen med Koljern-tekniken.

IMG 2381 600pxI Smedsby, Korsholm, håller ett egnahemshus på att byggas som inte är som andra hus. Huset byggs nämligen med Koljern-tekniken.

Koljern-tekniken togs fram i början på 2000-talet av Åke Mård, som är hemma från Karperö men som har varit aktiv i Sverige större delen av sin yrkeskarriär. Byggnadstekniken bygger på element gjorda av isoleringen Foamglass.

– Foamglass är ingen ny produkt i sig, utan är baserad på en fransk uppfinning gjord av Saint Gobain år 1936, säger Åke Mård.

Foamglass är en oorganisk isolering av cellglas som funnits i över 50 år och har visat sig vara ett nästintill helt idealt isoleringsmaterial. Materialet med sina hermetiskt slutna glasceller fungerar som ångspärr och är absolut vatten- och ångtätt. Materialet är även mycket tryckhållfast, obrännbart, stabilt, syrafast, och immunt mot gnagar- och insektsangrepp samt röta.

Tack vare det exceptionella isoleringsmaterialet så har man kunnat skapa element som både är isolerande och bärande, samt med alla de egenskaper som redan nämndes.

IMG 2368 600px

I mitten på bilden Åke Mård.

Tillsammans med Vasa Byggcentrum ordnade VASEK ett litet studiebesök vid byggplatsen och ett tjugotal intresserade byggföretag dök upp för att bekanta sig med det innovativa huset. Den nya tekniken gav upphov till ett stort antal frågor, där allt från planering till montering och detaljer diskuterades.

Åke Mård har dessutom inte bara nöjt sig med att bygga i ett nytt material utan har funderat noga på helheten för huset ur ett energiperspektiv och säger att huset kommer att vara helt koldioxidneutralt, där man använder så lite energi som möjligt och dessutom återanvänder den energi som används. Både ventilations värme och avloppsvattnets värme tas till vara. Inomhusluften renas dessutom med ett filter bestående av växter och kommer att se ut som ett litet växthus inne i byggnaden.

Huset har en hel del andra finesser och allt verkar vara genomtänkt ur ett miljöperspektiv där varje material har valts med eftertanke. Dessutom kommer alla dessa lösningar att användas på ett mycket större projekt i Sverige, där ett höghus kommer att byggas med samma tekniker.

IMG 2370 600pxNackdelar då? Varför bygger vi inte alla hus med denna teknik?

Mauritz Knuts, projektledare på VASEK, förklarar:
– Det är priset som kommer emot. Idag så räknas det oftast endast på byggnaders investeringskostnad, då man borde räkna på helhetskostnaden för husets brukstid. Under husets livstid får man betala lika mycket som huset kostade att bygga men i uppvärmning och andra brukskostnader. Dessutom kan det hända att man får riva huset efter en relativt kort tid eftersom materialval och konstruktioner kan ha varit felaktiga. Koljern-tekniken är dyrare än andra alternativ, och då väljer man istället de billigare alternativen.

 

Mer information

[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]

 Intrerreg BA SV RGB