Mustasaaressa innovatiivinen omakotitalo
Mustasaaren Sepänkylässä rakennetaan omakotitaloa, joka erottuu muista. Talo nimittäin rakennetaan Koljern-tekniikalla.
Mustasaaren Sepänkylässä rakennetaan omakotitaloa, joka erottuu muista. Talo nimittäin rakennetaan Koljern-tekniikalla.
Koljern-tekniikan kehitti 2000-luvun alussa Åke Mård, joka on kotoisin Karperöstä mutta joka on tehnyt suurimman osan työurastaan Ruotsissa. Rakennustekniikan perustana on Foamglas-eristeestä tehdyt elementit.
– Foamglas ei itsessään ole uusi tuote vaan se perustuu ranskalaiseen, Saint Gobainin vuonna 1936 tekemään keksintöön, kertoo Åke Mård.
Foamglass on epäorgaaninen solulasieriste, jota on käytetty yli 50 vuoden ajan ja joka on osoittautunut lähes ihanteelliseksi eristemateriaaliksi. Sen ilmatiiviisti suljetut lasisolut toimivat höyrysulkuna, ja materiaali on täysin vesi- ja höyrytiivis. Se kestää painetta erittäin hyvin ja on lisäksi palamatonta, kestävää, haponkestävää ja suojattu jyrsijöiden, hyönteisten ja lahottajien aiheuttamia vaurioita vastaan.
Tätä poikkeuksellista eristemateriaalia käyttäen on voitu valmistaa elementtejä, jotka ovat sekä eristäviä että kantavia edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi.
Kuvassa keskellä Åke Mård.
VASEK järjesti yhdessä Vaasan Rakennuskeskuksen kanssa talon rakennuspaikalle tutustumiskäynnin, johon osallistui parisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta rakennusyritystä. Uusi tekniikka herätti paljon kysymyksiä: keskustelua käytiin niin talon suunnittelusta, sen kokoonpanosta kuin yksityiskohdista.
Åke Mård ei ole tyytynyt ainoastaan rakentamaan uudesta materiaalista vaan on myös huolella pohtinut talon energia-asioita kokonaisuutena. Hänen mukaansa talo tulee olemaan täysin hiilidioksidineutraali eli se käyttää mahdollisimman vähän energiaa ja lisäksi kierrättää käytetyn energian. Niin ilmanvaihdon kuin jätevedenkin lämpö käytetään hyödyksi. Sisäilma puhdistetaan kasveista koostuvalla suodattimella, joka näyttää siltä kuin talon sisällä olisi pieni kasvihuone.
Talossa on useita muitakin hienoja yksityiskohtia, ja kokonaisuus on tarkoin harkittuine materiaalivalintoineen ympäristönäkökulmasta hyvin perusteltu. Kaikkia talossa käytettyjä ratkaisuja tullaan myös käyttämään paljon suuremmassa, Ruotsissa toteutettavassa hankkeessa, jossa samoja tekniikoita käyttäen rakennetaan kokonainen kerrostalo.
Entä haittapuolet? Miksi kaikkia taloja ei rakenneta tällä tekniikalla?
Projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta selittää:
– Se johtuu hinnasta. Nykyään hinta lasketaan ainoastaan rakennuksen investointikustannuksista, kun se pitäisikin laskea ottaen huomioon talon käyttöajan kokonaisuuskustannukset. Talon eliniän aikana sen lämmityskustannuksista ja muista käyttökustannuksista saa maksaa yhtä paljon kuin talon rakentamisesta. Ja voihan sitä paitsi käydä niin, että talo pitää purkaa suhteellisen lyhyenkin ajan jälkeen, jos materiaalivalinnat ja rakenteet ovat olleet vääriä. Koljern-tekniikka on kalliimpi kuin muut vaihtoehdot, ja siksi sen sijasta valitaan halvempia.
Lisätietoja
[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]