Nyheter

Innovationsnätverket på resa i Vasa

9.2.2012
-

Det nationella innovationsnätverkets första nätverksträff år 2012 ordnades i Österbotten 1-2.2. På nätverksträffens andra dag for deltagarna med buss från Seinäjoki till Vasa på en "innovationsresa".

Det nationella innovationsnätverkets första nätverksträff år 2012 ordnades i Österbotten 1-2.2. På nätverksträffens andra dag for deltagarna med buss från Seinäjoki till Vasa på en "innovationsresa".

I Vasa fick gruppen på ca 20 personer först höra utvecklingsdirektör Stefan Råback berätta lite om VASEK och Vasaregionens innovationssystem. Sedan presenterade kommunikationschef Suvi Markko Vasaregionen och Nordens ledande koncentration av energiteknologi, EnergyVaasa. Gästerna fick även i förväg några godbitar på energiambassadörkampanjen som startade den 5.2.   

Suvi Markko berättar om Vasaregionen och EnergyVaasa.

 

Efter lunchen stod ett besök i forskningscentret Technobothnia i programmet. Direktör Timo Kankaanpää berättade att Technobothnias mål är att skapa en innovationsmiljö i världsklass för energiteknologi. Utbildningsprogrammen i de högskolor som äger forskningscentret (Vasa universitet, Vasa yrkeshögskola, Yrkeshögskolan Novia) utvecklas utifrån industrin och dessutom bildas företagsnätverk av olika slag.

Timo Kankaanpää presenterade forskningscentret Technobothia som ägs av tre högskolor.

 

Under ledning av Kankaanpää och forskningscentrets övriga personal bekantade besökarna sig bland annat med biobränslelaboratoriet, miljölaboratoriet och studier i maskinteknik.

Från Technobothnia fortsatte deltagarna till Västra Finlands designcentrum Muova, där utvecklingschef Miia Lammi presenterade Muovas verksamhet, tjänster och projekt. Muovas målsättning är att med hjälp av design främja företagens internationella konkurrenskraft. Centrets kärnkompetens ligger i förnyande, marknadsbaserad design.

Överlärare Pekka Stén presenterade miljölaboratoriet vid Technobothnia.

 

Timo Malin vid Business Factory presenterade tillsammans med innovationsombud Petri Niinisalo processen som kan användas för att förädla studerandenas eller forskares idéer ända till affärsverksamhet. Den intensiva dagen avslutades med besök i Åbo Akademis forskningsenhet MediaCity. Innovationsnätverkets deltagare fick möjligheten att bekanta sig bland annat med hur man mäter känsloreaktioner i hjärnan med hjälp av en EEG-hjälm och genom att följa ögonrörelser. Dessutom presenterades olika crossmediaformat såsom den framgångsrika The Mills Sessions.

 

Första årets studerande i maskinteknik vid Vasa yrkeshögskola har som uppgift att som ett team plocka isär en skoter, dokumentera delarna och att i slutet av läsåret sätta ihop den i körbart skick igen. Projektarbetet har ökat motivationen och minskat antalet avbrutna studier.