Nyheter

Hållbarhetsarbete på företagsbesök

Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar. Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan beaktas i praktiken i ett företag. Östberg och Knuts intervjuade bland annat företagsledningen genom att ställa olika frågor för att lära sig hur ett sådant pionjärföretag tar hänsyn till ansvar och hållbarhet.

20220623 142715 orapacGöran Östberg, Tomas Knuts, Orapacs VD Fredric Tidström och vice VD Torbjörn Nyholm

Vöråföretaget Orapac från Oravais producerar förpackningar och har utsett ett eller flera miljömål för sin verksamhet för varje verksamhetsår. Företaget organiserade en hållbarhetseftermiddag för sin personal i torsdags före midsommar.

Göran Östberg, VASEKs projektchef för cirkulär ekonomi, och projektchef Tomas Knuts, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, var inbjudna för att prata om hållbarhet och leda en diskussion om hur hållbarhet kan beaktas i praktiken i ett företag. Östberg och Knuts intervjuade bland annat företagsledningen genom att ställa olika frågor för att lära sig hur ett sådant pionjärföretag tar hänsyn till ansvar och hållbarhet.

Östberg lyfter fram Orapacs systematiska hållbarhetsarbete för att upprätthålla en hållbar produktion.

– För att nå miljömålen har de med hjälp av målmedveten personal samarbetat med leverantörer och intressentgrupper. Företagets investeringar har skapat nya möjligheter för smartare produktion. Det här påvisar och uppmuntrar till att även ett litet företag kan göra mycket för att minimera sin egen miljöpåverkan, säger Östberg.

 I slutet av eftermiddagen hölls en liten workshop för hela personalen. Personalen delades in i små grupper och varje grupp tog upp en bra idé om hur man kan ta hänsyn till miljön. Idéerna handlade om frågor gällande sparandet av el och vatten, samt minskandet av bortkastade material vid tillverkning av nya produkter.

– Vi fick några riktigt bra idéer och dessa förbättringsförslag kommer att undersökas ordentligt. Vi fann att stora saker lätt uppstår till och med  inom en kvart när man bara sätter sig ner och tar tid att diskutera tillsammans. Orapac har förresten gjort en fin och tydlig hållbarhetsrapport som är värt att läsa, tipsar Östberg.