Nyheter

Future Workshop: Är måttfullhet nyckeln till framgång?

17.5.2016
-

Under framtidsforumet Future Workshop som ordnades för tionde gången i Vasa funderade man i år över nycklarna till framgång. Till skillnad från tidigare år ordnades seminariet på förmiddagen i år vilket hade en positiv inverkan på deltagarantalet: Festsalen i Vasa stadshus var proppfull av nya och gamla ansikten från Vasaregionen.

Under framtidsforumet Future Workshop som ordnades för tionde gången i Vasa funderade man i år över nycklarna till framgång. Till skillnad från tidigare år ordnades seminariet på förmiddagen i år vilket hade en positiv inverkan på deltagarantalet: Festsalen i Vasa stadshus var proppfull av nya och gamla ansikten från Vasaregionen.

hakkinen juha 500px

Future Workshop öppnades av Juha Häkkinen, vd för Österbottens handelskammare.

Huvudtalare för evenemanget var Finlands Banks styrelseordförande Erkki Liikanen. Enligt honom skapar vi dynamik i Finlands ekonomi genom att göra strukturella reformer som stärker tillväxtmöjligheterna, bromsar tillväxten av statsskulden och förbättrar kostnadseffektiviteten. På så sätt skapar vi ökad produktion och sysselsättning som i sin tur möjliggör investeringar.

Wärtsilä Oyj:s koncernchef Jaakko Eskola påminde lyssnarna om allt det som är bra i Finland. Eftersom grunderna är i skick har vi i princip även förutsättningar för en fungerande företagsverksamhet. Enligt honom borde företagen komma till Vasa och se varför företagen har det så bra här! Eskola betonade att företagsverksamhetens satsningar på forskning och produktutveckling inte längre endast ligger på FoU-avdelningens ansvar utan att öppenheten i företagsverksamheten involverar alla i utvecklingen av nytt.

panelistit kaukaa edesta 724pxPaneldebatten följdes av en publik som fyllde hela salen.

Innan paneldiskussionen om framgångsnycklarna etablerades stämningen i publiken av Vasa Entrepreneurship Societys ordförande Miika Huttunen, Snellman Oy Ab:s koncernchef Leena Laitinen, MDI-konsultbolagets styrelseordförande Janne Antikainen, biskopen för Lappo stift Simo Peura och den ekonomipolitiska experten Johnny Åkerholm:

Huttunen bidrog med ett välbehövligt yngre perspektiv i framtidsseminariet. Bland hans teser utgör huvudtanken för företagandets generationsövergång "misslyckande är en inlärningsprocess" en väsentlig skillnad med tanke på tidigare generationer. I framtiden behöver vi enligt Huttunen en omfattande kompetens som innefattar mer än "endast huvudämnet i studierna". Dessutom efterlyste han en generös kultur och tydligare samband mellan teori och anskaffning av pengar i utbildningarna.

IMG 2648 600pxÄven yrkesverksamma unga fick sina röster hörda i framtidsseminariet. Miika Huttunen från VES väckte publiken med både sina tankar och med sitt avvikande framträdande.

Enligt Laitinen är en av hemligheterna till framgång att leda kunderna ur kundernas synvinkel. I en kultur som stöder framgång har företaget en tydlig strategi och riktning och företaget ska kunna förmedla dess värderingar och målsättningar till personalen. Hon betonade kollektivt ledarskap och att välja rätt personer till rätt platser i ledarskapet.

Janne Antikainen tackade arrangörerna för att de vågade använda orden "framgång" och "regionpolitik" tillsammans. Enligt honom finns det inga nycklar till framgång i traditionell regionpolitik men en övertygande regionutveckling kan vara framgångsrik. Genom att visa sin flyttningsmatris skapade han en historisk översikt av regionalpolitiken under årtionden och betonade att den regionala framgången avgörs av människorna och deras aktivitet i framtiden. Dessutom presenterade Antikainen sin egen modell om hur man ökar tillväxten i Finland: 1 vision – 10 landskap – 100 kommuner – 1000 verksamhetsmiljöer, lokala motorer.

Simo Peura bjöd publiken på djupa reflektioner kring sökandet efter framgångsnycklarna ur den samhälleliga och kristna etikens synvinkel. Han fick oss att fundera om måttfullhet skulle kunna vara nyckeln till framgång, och om ja, hur ska en måttfull tillväxt mätas? För att ge exempel på hur den lutherska tron betonar återhållsamhet samt sättet att leva och agera till förmån för andra, hänvisade han till de andra talarnas presentationer. Enligt honom kan man inte tala om framgång utan fred; framgång är först och främst att måna om freden. Inte ens den största ekonomiska tillväxten kan ses som en framgång om den erhålls på bekostnad av naturen eller de kommande generationerna.

peura simo 400pxSeminariets mest anmärkningsvärda tal stod Lappo stifts biskop Simo Peura för: Publiken lyssnade alldeles tysta och utan att andas på hans summering av talet.

Johnny Åkerholm delade många andra talares konstaterande om att det saknas vision i Finland för tillfället. Det är ändå vi finländare som besitter nycklarna till framgång: framtiden ligger i utnyttjandet av kompetens inom produkter och tjänster. Utbildning, forskning och utveckling ska inte minskas utan effektiviseras och förutsättningar för uppkomsten av nya verksamheter ska skapas. Man måste satsa på de unga och skapa transparenta spelregler för styrningen av marknaderna.

Paneldebatten modererades av Pohjalainens chefredaktör Toni Viljanmaa som ledde debatten från ledarskap och statens roll och makt till gemenskap. Simo Peura fick applåder av publiken för sin fråga vad konkurrensen mellan Vasa och Seinäjoki egentligen består av? Enligt honom har vi ännu inte fått ta del av något samarbete över de regionala gränserna. Åkerholm å sin sida påpekade att avund förmodligen är den viktigaste tillgången i Österbotten, men att den även kan återspegla oenighet.

Vasaregionen har en lång tradition i integreringen av invandrare, inte bara tack vare tvåspråkigheten utan även för den starka gemenskapens skull: om samhället har en intern styrka är det också enklare att ta emot människor utifrån. Panelisterna tog även upp den negativa stämningen i Finland som lockar många att åka utomlands. Antikainen och Huttunen talade om "kompetensspridning" och den senare påminde om principen för en generös kultur: om du ger av dig själv får du tillbaka.

Future Workshopen ordnades i samarbete med Österbottens handelskammare, Vasaregionens Utveckling Ab VASEK och dagstidningen Pohjalainen.

Seminariets presentationer kan läsas på Österbottens handelskammares sidor.


Översättning: Milla Eriksson