Nyheter

Fundera hur du genomför ett generationsskifte – det påverkar beskattningen

2.12.2020
-

Den tredje och sista delen av webbinarseriet Ett planerat ägarskifte fokuserade på den kanske svåraste aspekten av ägar- och generationsskiften: beskattning. Kaj Grüssner, sakkunnig på KPMG, presenterade olika modeller för hur ett generationsskifte kan genomföras samt hur olika val påverkar beskattningen.

Omistajanvaihdos verotus

Den tredje och sista delen av webbinarseriet Ett planerat ägarskifte fokuserade på den kanske svåraste aspekten av ägar- och generationsskiften: beskattning. Kaj Grüssner, sakkunnig på KPMG, presenterade olika modeller för hur ett generationsskifte kan genomföras samt hur olika val påverkar beskattningen.

– I ett generationsskifte måste man välja ifall man ger företaget som gåva till nästa generation redan under avträdarens livstid eller om den övergår först som arv. Och om man väljer att överföra företaget redan under avträdarens livstid, är det fråga om en gåva eller en överlåtelse av gåvokaraktär? I detta fall kan en del av gåvoskatten undantas, om vissa villkor uppfylls, berättar Grüssner och listar:

– Ägandet av minst 10 procent av aktierna flyttas över och efterträdaren fortsätter att driva företaget. Med att fortsätta driva ett företag avser man uttryckligen att ha en ansvarsfull ställning i företaget, så som att tjänstgöra som vd eller styrelsemedlem.

För att lättnad av gåvoskatt ska vara möjligt måste företaget bedriva verklig näringsverksamhet. Det kan till exempel vara svårt för investeringsbolag eller företag som huvudsakligen ägnar sig åt passiv fastighetsuthyrning att få skattelättnad.

Ett generationsskifte kan också göras genom att företaget säljs till efterträdaren till ett pris som motsvarar dess gängse värde.

– Då kan efterträdaren till exempel förbli skyldig köpesumman till överlåtarna och skulden återbetalas med dividender eller löneinkomster. Om det fortfarande finns skulder kvar efter att överlåtarna dött, kommer arvingarna att ärva skulderna, i vilket fall företagets efterträdare fortsätter att betala skulden till sina syskon.

Grüssner påminner att om företaget säljs till efterträdaren till gängse marknadspris, bör överlåtaren ha ägt företaget eller aktierna längre än tio år, så att denne inte hamnar att betala kapitalvinstskatt på överlåtelsevinsten.

Grüssner betonade att den viktigaste och kanske allra svåraste diskussionen, som man måste ha i generationsskiften, handlar om hur alla överlåtarens arvingar behandlas i generationsskiftet.

– Vem fortsätter företaget? Hur kompenserar man de andra arvingarna för att en av dem får företaget? Fördelningen av tillgångar måste göras så att familjeförhållandena bevaras. Om en av arvingarna fortsätter att driva företaget och de andra får en andel i företaget, kommer de att kunna öka sina inkomster genom dividender som kommer tack vare efterträdarens arbete. Så det är inte bara ett företags ägarskifte, utan en bredare fråga om förmögenhetsplanering i familjen. Dessa frågor måste man våga diskutera öppet.

Under sin föreläsning presenterade Grüssner flera högsta domstolens prejudikat om beskattning av generationsskiften. Senast i detta skede blev det säkert klart för alla deltagare att ett generationsskifte måste planeras noggrant och att man måste kontakta en sakkunnig i tid för att kunna gå igenom alla tänkbara modeller för genomförande och deras effekter på beskattningen.

Se även inspelningarna från de tidigare webbinarierna:

 

Taggar: