Uutiset

Sukupolvenvaihdoksen toteuttamistapa vaikuttaa verotukseen

2.12.2020
-

Valmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.

Omistajanvaihdos verotusValmisteltu omistajanvaihdos -webinaarin kolmannessa ja viimeisessä osassa keskityttiin omistajan- ja sukupolvenvaihdosten ehkä kaikkein vaikeimpaan osa-alueeseen eli verotukseen. KPMG:n asiantuntija Kaj Grüssner esitteli eri malleja, miten sukupolvenvaihdos voidaan toteuttaa sekä miten valinnat vaikuttavat verotukseen.

– Sukupolvenvaihdoksessa on valittava, annetaanko yritys lahjana seuraavalle sukupolvelle jo elinaikana vai siirtyykö se vasta perintönä. Ja mikäli valitaan siirtää yritys jo luopujan elinaikana, onko kyse lahjasta vai lahjanluonteisesta kaupasta? Tällöin lahjavero voi jäädä pois osittain tai kokonaan, mikäli tietyt ehdot täyttyvät, Grüssner kertoo ja listaa:

– Omistus siirtyy vähintään 10 prosentista osakkeista ja jatkaja jatkaa yrityksen toimintaa. Ja yrityksen jatkamisella tarkoitetaan nimenomaan vastuullista asemaa yrityksessä, kuten toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä toimimista.

Jotta lahjaverohuojennus on mahdollinen, täytyy yrityksellä olla tosiasiallista elinkeinotoimintaa. Esimerkiksi sijoitusyhtiöiden tai yhtiöiden, jotka harjoittavat pääasiassa passiivista kiinteistövuokrausta, sukupolvenvaihdokseen voi olla vaikea saada verohuojennusta.

Sukupolvenvaihdos voidaan myös tehdä myymällä yritys jatkajalle käypään arvoon.

– Tällöin jatkaja voi esimerkiksi jäädä kauppahinnan velaksi luopujille ja velkaa lyhennetään osinko- tai palkkatuloilla. Jos velkaa on jäljellä vielä luopujien kuoleman jälkeen, perivät perilliset velat, jolloin yrityksen jatkaja jatkaa velan lyhentämistä sisaruksilleen.

Grüssner muistuttaa, että mikäli yritys myydään jatkajalle käypään markkinahintaan, on luopujan pitänyt omistaa yritys tai osakkeet kauemmin kuin kymmenen vuotta, jotta luovuttaja ei joudu maksamaan pääomatuloveroa luovutusvoitosta.

Grüssner painotti, että kaikkein tärkein ja ehkä vaikein keskustelu sukupolvenvaihdoksissa on käytävä siitä, miten luopujan kaikkia perillisiä kohdellaan sukupolvenvaihdoksessa.

– Kuka jatkaa yritystä? Miten muille perillisille kompensoidaan se, että yksi heistä saa yrityksen? Omaisuudenjako on tehtävä niin, että perhesuhteet säilyvät. Jos yksi perillisistä jatkaa yritystä ja muut saavat osuudet siitä, pystyvät he kartuttamaan omaisuuttaan osingoilla, jotka tulevat jatkajan työn ansiosta. Kyseessä ei siis ole pelkästään yrityksen omistajanvaihdos, vaan laajempi kysymys perhevarallisuuden suunnittelusta. Näistä asioista on uskallettava keskustella avoimesti.

Grüssner esitteli luentonsa aikana useita korkeimman hallinto-oikeuden tekemiä ennakkopäätöksiä sukupolvenvaihdosten verotuksesta. Viimeistään tässä vaiheessa kaikille kuulijoille kävi varmasti ilmi se, että sukupolvenvaihdos täytyy suunnitella huolella ja olla ajoissa yhteydessä asiantuntijaan, jotta kaikki mahdolliset toteutusmallit ja niiden vaikutukset verotukseen voidaan käydä läpi.

Katso myös aikaisempien webinaarien tallenteet:

 

Tagit: