Nyheter

Framtidens hållbara samhälle kräver fördomsfrihet

28.9.2023
-

Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden.

Pia Simons, Ben Bergman, Jenny Sandberg, Hanna Malkamäki, Lauri Alkkiomäki, BjarGreen Skills -veckans talare på onsdag.
Från vänster Pia Simons, Ben Bergman, Jenny Sandberg, Hanna Malkamäki, Lauri Alkkiomäki, Bjarne Mara

Under Hållbarhetsveckan som pågick från den 25 till den 28 september, hölls i Vasa även Green Skills Week. Under denna vecka fick studerande från Vasa universitet, Vamia och Novia höra experter föreläsa om den gröna övergången, välfärdsteknologi, hållbarhet, cirkulär ekonomi och arbetslivet i framtiden. Green Skills Week arrangerades av Greenovet-projektet.

Vasaregionen är en föregångare – företagen behöver motiverade experter

IMG 8475

Hanna Malkamäki, expert inom cirkulär ekonomi på VASEK, höll öppningstalet på måndagen och ledde även en paneldiskussion med den gröna övergången och teknologi som driver gröna innovationer i Vasaregionen som tema. I diskussionen deltog Sanna-Mari Kaakinen från ABB, Mika Adler från Mirka, Kim Råholm från VEO, Harri Heiskanen från Vilpe och Jennie Hinz från Wasaline.

Hanna Malkamäki sammanfattade diskussionen:

– Panelisterna var överens om att framtidens arbetstagare förväntas vara nyfikna, öppna, motiverade och fördomsfria. Teknologins omvälvning har varit och kommer att vara kraftig, så förmågan och motivationen att lära sig nya saker blir allt viktigare. Företagen i Vasaregionen är föregångare i den gröna övergången och kommer att behöva just sådana experter allt mer.

Miljövänligt är ofta också ekonomiskt

IMG 8608r

På onsdagen var temat cirkulär ekonomi, och Malkamäki påminde i sitt invigningstal om att graden av cirkulär ekonomi nu är bara 7,2 %, jämfört med över 8 % förra året.

– Vi konsumerar för mycket, så vi måste satsa ännu mer på hållbar konsumtion, affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi, förebyggande av avfall, återanvändning och återvinning, för att så lite som möjligt av jungfruligt material ska gå till avfallsförbränning eller deponi. Miljövänlig företagsverksamhet, vare sig det handlar om tillverkning eller tjänster, är ofta också miljövänlig om det är ekonomiskt lönsamt. Därför är det viktigt att sträva efter att hållbar och cirkulär företagsverksamhet blir "business as usual".

Studerande fick lyssna på Silverias Green key-certifierade verksamhet från läraren Lauri Alkkiomäki, vars mål är att minska verksamhetens miljöpåverkan, öka sociala fördelar och stödja den lokala ekonomin. På detta sätt minskar koldioxidavtrycket och främjas hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.

Pia Simons från Simons Element berättade att företaget började återvinna och tänka på miljöfrågor redan på 1990-talet, på initiativ av en aktiv studentpraktikant i företaget. Simons listade en lång lista med små och stora åtgärder som företaget har vidtagit på sin resa mot cirkulär ekonomi och bekräftade Malkamäkis budskap om att miljövänlig verksamhet är ekonomiskt lönsam. Även Simons Element har utnyttjat en vägkarta som utvecklats i Österbotten, vars konkreta råd har hjälpt företaget framåt.

Ben Bergman från mPro betonade betydelsen av hållbara arbetsplatser i sitt tal. mPro erbjuder möjligheter till distansarbete och användning av distanskommunikation. Företaget hoppas på smarta, nya talanger i sina led och önskar särskilt att de sökande är öppna för nya idéer. Företaget har nästan alltid öppna positioner, och Bergman uppmanade studenterna att följa deras kommunikation om de är intresserade av att arbeta inom en hållbar IT-bransch.

Jenny Sandberg från Stormossen presenterade verksamheten vid Minimossens återvinningsköpcenter och berättade att företaget under bara år 2022 återvann 28 000 kilo material. På Minimossen kan man göra smarta och hållbara inköp eftersom de produkter som säljs där antingen är återvunna eller tillverkade av återvunna material.

Enligt ekologisk bonde Bjarne Mara har konsumenterna makt. Konsumenten kan välja vad hen köper och genom att välja ekologiskt påverkar man vad som produceras och säljs i butikerna.

Tommi VirkamaUnder Green Skills-veckan, den sista dagen på torsdag, deltog också Startias direktör Tommi Virkama och talade om företagande och betydelsen av hållbar företagsverksamhet för studenterna.

 

Taggar: