Uutiset

Tulevaisuuden kestävä yhteiskunta odottaa ennakkoluulottomuutta

28.9.2023
-

Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä.

Pia Simons, Ben Bergman, Jenny Sandberg, Hanna Malkamäki, Lauri Alkkiomäki, BjarGreen Skills -viikon keskiviikon puhujakaarti.
Vasemmalta Pia Simons, Ben Bergman, Jenny Sandberg, Hanna Malkamäki, Lauri Alkkiomäki, Bjarne Mara

Vaasassa vietettiin Kestävyysviikolla 25. –28.9. myös Green Skills Weekiä, jonka aikana Vaasan yliopiston, Vamian ja Novian opiskelijat saivat kuulla asiantuntijaluentoja vihreästä siirtymästä, hyvinvointiteknologiasta ja kestävyydestä, kiertotaloudesta ja tulevaisuuden työelämästä. Green Skills Weekin järjesti Greenovet-hanke.

Vaasan seudulla ollaan edelläkävijöitä – yritykset tarvitsevat motivoituneita osaajia

IMG 8475

VASEKin kiertotalousasiantuntija Hanna Malkamäki piti maanantain avauspuheenvuoron ja johti paneelikeskustelua, jonka teemana oli vihreää siirtymää ja vihreitä innovaatioita ajava teknologia Vaasan seudulla. Mukana keskustelussa olivat Sanna-Mari Kaakinen ABB:ltä, Mika Adler Mirkalta, Kim Råholm VEO:lta, Harri Heiskanen Vilpeltä sekä Jennie Hinz Wasalineltä.

Hanna Malkamäki summaa käytyä keskustelua:

– Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että tulevaisuuden työntekijän odotetaan olevan utelias, avoin, motivoitunut ja ennakkoluuloton. Teknologian murros on ollut ja tulee olemaan hurjaa, joten valmius ja motivaatio oppia ovat entistä tärkeämmässä asemassa. Vaasan seudun yritykset ovat edelläkävijöitä vihreässä siirtymässä ja tulevat tarvitsemaan juuri tällaisia osaajia yhä enemmän.

Ympäristöystävällinen on usein myös taloudellista

IMG 8608r

Keskiviikon teemana oli kiertotalous ja Malkamäki muistuttikin avauspuheenvuorossaan, että kiertotalouden aste on enää 7,2 %, kun se oli viime vuonna yli 8 %.

– Kulutamme liikaa, joten meidän on entistä enemmän panostettava kestävämpään kulutukseen, kiertotalouteen pohjautuviin liiketoimintamalleihin, jätteen syntymisen estämiseen, uudelleenkäyttöön sekä kierrätykseen, jotta mahdollisimman vähän neitseellisiä materiaaleja menetetään energiantuotantoon tai kaatopaikoille. Luontoystävällinen yritystoiminta, oli sitten kyse valmistavasta tuotannosta tai palvelutuotannosta, on usein myös ympäristöystävällistä, jos se on taloudellista. Siksi on tärkeää pyrkiä siihen, että kestävästä ja kiertotalouden mukaisesta yritystoiminnasta tulee ”business as usual”.

Opiskelijat saivat kuulla opettaja Lauri Alkkiomäeltä Silverian Green key -sertifioidusta toiminnasta, jonka tavoitteena on vähentää toiminnan ympäristövaikutuksia, lisätä sosiaalisia etuja ja tukea paikallista taloutta. Näin alennetaan hiilijalanjälkeä sekä edistetään kestävää ruoantuotantoa ja -kulutusta.

Pia Simons, Simons Element, kertoi yrityksen ryhtyneen kierrättämään ja miettimään ympäristöasioita jo 90-luvulla yrityksessa harjoittelijana työskennelleen aktiivisen opiskelijan aloitteesta. Simons luetteli pitkän listan pieniä ja suurempia toimenpiteitä, mitä yrityksen kiertotalousmatkalla tehty ja vahvisti Malkamäen sanoman siitä, että ympäristöystävällinen toiminta on myös taloudellista. Myös Simons Elementillä on hyödynnetty Pohjanmaalla laadittua tiekarttaa, jonka konkreettiset ohjeet ovat auttaneet yritystä eteenpäin.

Ben Bergman mProlta painotti puheenvuorossaan kestävän työpaikan merkitystä. mPro tarjoaa mahdollisuuden etätyöskentelyyn ja etäyhteyksien hyödyntämiseen. Yritys toivoo riveihinsä fiksuja, uusia talentteja ja erityisesti toivoo hakijoiltaan avoimuutta uusille ideoille. Yrityksellä ja on lähes jatkuvasti avoinna paikkoja, ja Bergman kannustikin opiskelijoita seuraamaan heidän viestintäänsä, jos työskentely kestävällä IT-alalla kiinnostaa.

Jenny Sandberg Stormossenilta esitteli Minimossen-kierrätyskauppakeskuksen toimintaa ja kertoi, että yritys kierrätti pelkästään vuoden 2022 aikana 28 000 kiloa materiaaleja. Minimossenilla on tehdä fiksuja ja kestävän kehityksen mukaisia ostoksia, sillä siellä myytävät tuotteet ovat joko kierrätettyjä tai valmistettu kierrätetyistä materiaaleista.

Luomumaanviljelijä Bjarne Maran mukaan kuluttajilla on valta. Kuluttaja voi valita mitä ostaa ja valitsemalla ekologisen, ei ehkä sen halvimman tuotteen ja samalla vaikuttaa siihen mitä tuotetaan ja mitä kaupoissa myydään.

Tommi VirkamaGreen Skills -viikon viimeisenä päivänä torstaina myös Startian johtaja Tommi Virkama oli mukana puhumassa opiskelijoille yrittäjyydestä ja kestävän liiketoiminnan merkityksestä.

 

Tagit: