Nyheter

Frakt längs Nordic Logistic Corridor

16.9.2013
-

Transport- och logisikstråket Nordic Logistic Corridor NLC är ett befintligt transportstråk som sträcker sig från Vasa hamn, via Umeå, till Norges hamnar Mo i Rana och Mosjøen. Trafiken över Kvarken har en nyckelfunktion för att NLC ska vara ett trovärdigt transportalternativ, och visionen är att NLC ska bli ett starkt...

Transport- och logisikstråket Nordic Logistic Corridor NLC är ett befintligt transportstråk som sträcker sig från Vasa hamn, via Umeå, till Norges hamnar Mo i Rana och Mosjøen. Trafiken över Kvarken har en nyckelfunktion för att NLC ska vara ett trovärdigt transportalternativ, och visionen är att NLC ska bli ett starkt framtida transportstråk i Norden.

NLC Cargo Specialist Markus Rönnblom började sitt jobb för VASEK i början av augusti. Hans uppgift är att undersöka det godsflöde som färdas längs NLC idag, samt öka medvetenheten om NLC. Målet är att höja godsvolymerna som färdas längs transportstråket.
- Länken mellan Vasa och Umeå fungerar väl idag, och därför tror jag på en ökning av godstrafiken längs NLC. Att transportera gods över Kvarken är ett ekonomiskt och miljövänligt alternativ jämfört med landsvägstransporter, säger Rönnblom.

Transport- och logisikstråket Nordic Logistic Corridor.

Rönnblom jobbar för att öka medvetenheten om NLC genom att besöka speditörer och transportbolag. Under besöken berättar han om NLC och får samtidigt ta del av olika aktörers åsikter och önskemål angående transportstråket. Önskemålen sammanfattas i en rapport. VASEK utreder möjligheterna att öka godsflödet längs NLC eftersom VASEK är en neutral part i frågan. Många av områdets speditörer känner dessutom Rönnblom från tidigare, då han jobbat som operativ chef och försäljare på DHL Express och som terminalförman på Silja Line.
- Det är givande att träffa människor från branschen och höra deras tankar, för de är experter på sina områden. Min uppgift är att sammanfatta branschens önskemål och föra dem vidare, konstaterar Rönnblom.

Han ser sitt nuvarande arbetsuppdrag som en personlig utmaning. Projekttiden inom NLC är kort, men godsflöden ändras långsamt. Resultaten från Rönnbloms arbete syns därmed inte nödvändigtvis inom projekttiden. Målsättningen är att göra en grundlig analys som resulterar i konkreta förbättringsförslag, som efter åtgärder ökar godsflödet.

Tillbaka till rötterna

Rönnblom bodde i Åbo över tio år, men han flyttade tillbaka till sin barndomsort Korsholm för sju år sedan. Hans familj består av fru och fyra barn i åldrarna 16, 12, 9 och 4.
- Min fru och jag visste att vi vill återvända till Korsholm någon gång, och flytten med barnen gick fint. De trivs också här.

Rönnbloms barn har flera hobbyn, vilket tar en stor del av familjens fritid.
- Själv är jag en bokmal, som gärna läser till exempel deckare och historiska böcker. Jag har också studerat historia och över senaste sommar skrev jag min avhandling pro gradu för att äntligen få min magister examen, skrattar Rönnblom.

Han far även ut och joggar eller cyklar då, vardagssysslorna tillåter.


Markus Rönnblom i Vasa hamn.