Nyheter

Forskning, teknik och kompetens finns redan inom gasbranschen

18.3.2016
-

Vaasa Gas Exchange Exhibition and Seminar ordnades för första gången nu den 17.3 som en del av Vaasa EnergyWeek. Arrangörernas representant Teemu Närvä från Vasa Energiinstitut var nöjd med evenemanget då seminariesalen fylldes av förhandsanmälningar och då även stadshusets festsal hade fler utställare än väntat.

Merja Kyllonen 600pxMEP Merja Kyllönen

Vaasa Gas Exchange Exhibition and Seminar ordnades för första gången nu den 17.3 som en del av Vaasa EnergyWeek. Arrangörernas representant Teemu Närvä från Vasa Energiinstitut var nöjd med evenemanget då seminariesalen fylldes av förhandsanmälningar och då även stadshusets festsal hade fler utställare än väntat.

Europaparlamentariker Merja Kyllönen ställde sig först bakom talarstolen och övertygade publiken att Finland måste agera nu och leda Europa mot ett smart och hållbart energisystem.

– De nya energikällorna måste möjliggöra boende, trafik och industri på ett säkert sätt. Man ska även komma ihåg det vanliga folket och inte bara koncentrera sig på industrins och storföretagens behov, konstaterar Kyllönen.

– Konsumenten är inte dum och de sociala medierna bidrar till att man har alltmer information och möjlighet att kräva bättre lösningar.

– Reformen av stödsystemet har en central position och inget nytt kommer att hända i energivärlden innan det är klart. Framförallt är omfördelningen av stöden till förnybara energikällor viktig. Tankesättet måste förändras.

Enligt Kyllönen får man heller inte glömma förbättringen av befintliga energikällor, de fossila energikällorna ska också utmanas. Förnyelsen av dessa sker dock inte över en natt.

Ibland verkar det som att det endast är fråga om attityd om man ska få saker och ting att gå framåt, menar Kyllönen. Men enligt henne finns det här problemet inte i Vasaregionen och hon hänvisar till forskningsarbetet som utförts i regionen. Hon tackar även för att man i regionen insett möjligheterna med samarbete.

I egenskap av politiker lovade Kyllönen att driva frågan gällande förnybara energikällor ute i världen och överlåta utvecklingen och förverkligandet till oss.
– Inget händer om man inte har mod att ta det första steget. Vi måste agera nu!

Rasmus Valanko 600pxRasmus Valanko

Rasmus Valanko, chef vid World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) berättade om en vision där världens 9 miljarder människor år 2050 lever gott på de befintliga naturresurserna. Realistiskt konstaterade han dock att man inte kan förvänta sig att övergången till andra energikällor sker så väldigt snabbt i de kolrika länderna med låg levnadsstandard. I energidiskussionen ska man förutom klimatet även komma ihåg luftkvaliteten som speciellt i städerna utgör en viktig faktor, säger Valanko.

Utöver övriga talare bidrog Mathias Jansson, Niko Ristikankare, Johan Saarela och Seppo Niemi med en lokal synvinkel i dagens gasdiskussion. Jansson berättade hur Wärtsilä har utvecklat en växande affärsverksamhet av LNG-teknologins strategi. Ristikankare presenterade LNG Vaasa och Saarela Stormossens lokala biogasproduktion. Seppo Niemi från Vasa universitet klargjorde vad förkortningen VEBIC står för, dvs. Vaasa Energy Business Innovation Centre.

Exhibition 600px

Läs mer om seminariet även på Vasa universitets sidor

 

[contact_member,name=Lasse Pohjala,id=15,details=Name]