Nyheter

Företagarkassan är företagarens ekonomiska livlina

Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.

Joakim Horsma 8

Joakim Horsma, nätverkschef vid Företagarkassan.

Hur lovande ditt företags framtid än verkar vara, har det, speciellt de senaste åren, blivit tydligt hur viktigt det är att ha något att falla tillbaka på när det oförutsedda händer. Som företagare är Företagarkassan den enda källan till inkomstrelaterad dagpenning ifall du blir arbetslös på grund av avslutad företagsverksamhet.

Varje företagare avgör själv om de vill gå med i Företagarkassan. Som medlem är fördelarna ändå tydliga i och med att du som arbetslös företagare har rätt till inkomstrelaterad dagpenning. Dessutom är medlemsavgiften avdragbar i den personliga beskattningen.

– Du kan göra allt rätt som företagare men sedan kan det hända något som du inte kan rå för men som gör att du bli tvungen att lägga ner din affärsverksamhet, såsom till exempel Covid-19 pandemin. Tänk dig att något oförutsett händer om till exempel två år, om du inte har agerat med framförhållning innan dess har du inte en tryggad skälig inkomst, poängterar Joakim Horsma, nätverkschef vid Företagarkassan.

Utkomstskydd för företagare – i ett nötskal

I nuläget finns det ca. 270 000 företagare som anses vara företagare enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Som företagare eller lättföretagare, hör du till dem om du:

  • Har tecknat en FöPL-försäkring (som är obligatorisk för företagare) eller LFöPL-försäkring. För att bli medlem i Företagarkassan krävs det att man har en lagstadgad pensionsförsäkring som baserar sig på en årlig arbetsinkomst (FöPL-arbetsinkomst) på minst 14 803 euro.
  • Har tecknat en FöPL-försäkring (som är obligatorisk för företagare) eller LFöPL-försäkring. För att bli medlem i Företagarkassan krävs det att man har en lagstadgad pensionsförsäkring som baserar sig på en årlig arbetsinkomst (FöPL-arbetsinkomst) på minst 14 803 euro.• Delägare som omfattas av ArPL-försäkringen eller familjemedlemmar till företagare kan också räknas som företagare i en del fall. Läs mer här.
Tabell

Exempel på arbetsinkomst, medlemsavgift och dagpenning 2024.

Ifall en företagare inte hör till Företagarkassan består företagarens utkomstskydd precis som för löntagare av grunddagpenningen från FPA, det vill säga 800 euro/månad och eventuella tillägg. Då du är medlem i Företagarkassan bestäms den inkomstrelaterade dagpenningen utgående från försäkringsnivån du valt i Företagarkassan. Om du till exempel har en arbetsinkomst på 30 000 euro (2500 euro/månad), ser din dagpenning ut så här:

  • miniminivå: medlemsavgiften är 9,10 euro/månad och du har rätt till en dagpenning på totalt 995,02 euro/månad.
  • miniminivå: medlemsavgiften är 9,10 euro/månad och du har rätt till en dagpenning på totalt 995,02 euro/månad.• maxnivå: medlemsavgiften är 35,70 euro/månad och du har rätt till en dagpenning på totalt 1565,01 euro/månad.

Horsma poängterar också vikten av att gå med i företagarkassan i tid. Om du övergår från din löntagarkassa till Företagarkassan inom 3 månader från det att du påbörjat din företagsverksamhet kommer ditt förtjänstskydd att fortsätta oavbrutet.

Utkomstskydd för företag som bisyssla eller lättföretagare

Enligt arbetslöshet- och socialskyddet räknas alla lättföretagare som inte samtidigt är i ett arbetsförhållande till företagare och då gäller samma krav för rätten till utkomstskydd. Om du är arbetstagare men samtidigt driver ett företag som bisyssla kan du ha möjlighet att välja mellan arbetslöshetskassan för löntagare och Företagarkassan.

– Kontrollera i vilken kassa du kan försäkra dig genom att vara i kontakt med din löntagarkassa eller oss och ifall din FöPL är tillräckligt stor så lönar det sig att fundera på att bli medlem i Företagarkassan, poängterar Horsma.

Kontakta Företagarkassan eller boka tid hos en företagsrådgivare för att få mera information om utkomstskydd för företagare och vad som gäller i din situation.