Yrittäjäkassa on yrittäjän taloudellinen oljenkorsi
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Olipa yrityksesi tulevaisuus miten lupaava tahansa, ovat viime vuodet osoittaneet, että varasuunnitelma on hyvä olla siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu. Jos joudut lopettamaan yritystoimintasi ja jäät työttömäksi yrittäjäksi, Yrittäjäkassa on ainoa ansiopäivärahan lähde.
Yrittäjänä päätät itse haluatko liittyä Yrittäjäkassaan. Jäsenyys tuo kuitenkin huomattavat edut, koska ainoastaan Yrittäjäkassan jäsenenä sinulla on työttömänä yrittäjänä oikeus ansiopäivärahaan. Lisäksi jäsenmaksu on vähennyskelpoinen henkilökohtaisessa verotuksessa.Yrittäjänä päätät itse haluatko liittyä Yrittäjäkassaan. Jäsenyys tuo kuitenkin huomattavat edut, koska ainoastaan Yrittäjäkassan jäsenenä sinulla on työttömänä yrittäjänä oikeus ansiopäivärahaan. Lisäksi jäsenmaksu on vähennyskelpoinen henkilökohtaisessa verotuksessa.
– Voit tehdä kaiken oikein yrittäjänä, mutta sitten voi tapahtua jotain sinusta riippumatonta, joka vaikuttaa toimintaasi ja johtaa yritystoiminnan lopettamiseen, esimerkkinä vaikkapa Covid-19-pandemia. Jotta sinulla olisi turvattu asianmukainen tulo siltä varalta, että jotain odottamatonta tapahtuu esimerkiksi kahden vuoden päästä, sinun pitäisi toimia ennakoivasti jo tänään, Yrittäjäkassan verkostopäällikkö Joakim Horsma korostaa.
Yrittäjän työttömyysturva pähkinänkuoressa
Tällä hetkellä Suomessa on noin 270 000 yrittäjää, joita pidetään työttömyysturvalain mukaisina yrittäjinä. Yrittäjänä tai kevytyrittäjänä kuulut niihin, jos:
- Sinulla on YEL-vakuutus (pakollinen yrittäjille) tai MYEL-vakuutus. Yrittäjäkassan jäsenyys edellyttää vähintään 14 803 euron vuotuista työtuloon perustuvaa lakisääteistä eläkevakuutusta.
- TyEL-vakuutuksen piiriin kuuluvat osakkaat tai yrittäjien perheenjäsenet voidaan joissakin tapauksissa lukea myös yrittäjiksi. Lue lisää täältä.
Mikäli yrittäjä ei kuulu Yrittäjäkassaan, yrittäjän työttömyysturva muodostuu kuten palkansaajalla eli Kelan peruspäivärahasta tai työmarkkinatuesta (800 euroa kuukaudessa) ja mahdollisista lisistä. Kun olet Yrittäjäkassan jäsen, ansiopäiväraha määräytyy valitsemasi vakuutustason perusteella. Jos sinulla on esimerkiksi työtuloa 30 000 euroa (2 500 euroa kuukaudessa), päivärahasi voi näyttää tältä:
- minimitaso työtulo 14 803 €/v: jäsenmaksu on 9,10 euroa kuukaudessa, ja olet oikeutettu 995,02 euron päivärahaan kuukaudessa.
- enimmäistaso 30 000 €/v: jäsenmaksu on 35,70 euroa kuukaudessa, ja olet oikeutettu 1 565,01 euron päivärahaan kuukaudessa.
Horsma korostaa myös, miten tärkeää on liittyä Yrittäjäkassaan ajoissa. Jos siirryt palkansaajakassasta Yrittäjäkassaan kolmen kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta, ansioturvasi jatkuu yhdenjaksoisesti.
Sivutoimisena tai kevytyrittäjänä toimivan yrittäjän työttömyysturva
Työttömyys- ja sosiaaliturvassa kaikki kevytyrittäjät ovat yrittäjiä, jos työtä ei tehdä työsuhteessa, ja kevytyrittäjillä on tällöin samat vaatimukset ja oikeudet työttömyysturvaan. Jos olet palkkatyössä, mutta pyörität samalla yritystä sivutoimisesti, sinulla voi olla mahdollisuus valita palkansaajakassan ja Yrittäjäkassan välillä.
– Ole meihin ja omaan palkansaajakassaan yhteydessä varmistaaksesi, missä kassassa voit vakuuttaa itsesi. Jos YEL-vakuutuksesi on riittävän suuri, kannattaa harkita Yrittäjäkassan jäsenyyttä, Horsma korostaa.
Ota yhteyttä Yrittäjäkassaan tai varaa aika yritysneuvojalle, niin kerromme lisää työttömyysturvasta ja selvitämme yhdessä, mikä on paras ratkaisu juuri sinulle.