Nyheter

Företagare tror ändå på framtiden – trots den svåra situationen

26.10.2020
-

Coronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.

T005420 webCoronakrisen som drabbade Finland under våren har påverkat alla företag på något sätt. Många företag har stött på stora ekonomiska svårigheter, de allra flesta kämpar framåt, vissa har dragit nytta av coronan, vissa har tvingats av krisen att söka nya möjligheter och utveckla verksamheten. Tjänstesektorerna, särskilt turistsektorn och resebranschen, har drabbats hårdast.

Företagsrådgivare Antti Alasaari möter varje vecka företag som våndas över sin svåra situation:

– Ett gott råd är att snabbt ta tag i utmaningarna innan de kumuleras. Ett sätt kan vara att återgå till affärsplanen. Man kan ta en titt på det egna företagets affärsplan och fundera om den har genomförts som ursprungligen planerat. Eller har något lämnat ogjort? Samtidigt kan man överväga om det skulle vara värt att ändra kurs i detta skede, råder Alasaari och fortsätter:

– Genom oss kan du få tillgång till Lissu, online-affärsplanen. Vi företagsrådgivare kan studera din plan via systemet och ge råd om hur du kan utveckla den.

I stället för att oja sig uppmuntrar Alasaari företagare att fokusera på saker som man kan påverka:

– Ta en aktiv roll i att förbättra situationen och kontakta fast vår företagsrådgivning. Vi kan tillsammans fundera vilka nya möjligheter coronasituationen kan ge ditt företag eller hur det kan vända upp och ner på konkurrenssituationen.

Enligt honom är företagare i genomsnitt engagerade och litar på sig själva och sin verksamhet.

– Ibland måste man ändå våga titta sig själv i spegeln. Om konceptet inte fungerar så måste man våga ändra sig innan det är för sent.

Under våren hjälpte VASEKs företagstjänster företagare att ansöka om coronastöd till företagare. Nu har stödansökningarna avslutats och man har kommit in fasen för utbetalningsansökningar.

– I början av sommaren berörde rådgivningen ofta den dåliga ekonomiska situationen och kassans tillräcklighet. Nu när den andra vågen drabbade Vasaregionen så här hårt har företagen redan från förr en liten kassa, och situationen kan plötsligt bli riktigt svår. Beklagliga konkurssituationer har vi dock sett förvånansvärt få, även om många företag har skatteskuld, vilket jag alltid ser som lite av ett dåligt tecken, konstaterar Alasaari.

– I den situationen måste man göra en betalningsplan och hålla fast vid den. Man måste också alltid ta reda på varför skatteskulden hopas. Ganska ofta handlar det om för stora privata uttag. Näringsidkares skuldarrangemang har vi ännu inte behövt hjälpa med, även om det i förväg befarades. Vanligtvis går det att få betalningstid, så det har inte funnits behov av att ta till skuldsanering. Tveka inte att kontakta oss och låt oss se hur vi kan hjälpa till!

Nyföretagscentrum Startia har haft ett överraskande antal nya kunder under hösten.

– Det skapar hopp om framtiden när nya företagare verkar ha förtroende för morgondagen. Det här är en bra tid att tänka på och noggrant planera den framtida verksamheten. För närvarande är förlängningen av startpengarperioden upp till 18 månader fortfarande i kraft om man ansöker om startpeng före slutet av december, påminner Alasaari.

Även befintliga företag litar på framtiden och flera utvecklingsåtgärder planeras:

– Förutom etableringsstöd har flera ansökt om utvecklings- och investeringsstöd. All utveckling i företagen har inte att göra med coronasituationen, berättar Alasaari.

 

 

Taggar: