Uutiset

Yrittäjillä kuitenkin uskoa tulevaan – vaikeasta tilanteesta huolimatta

26.10.2020
-

Keväällä Suomeen iskenyt koronakriisi on vaikuttanut kaikkiin yrityksiin jollain lailla. Monet yritykset ovat joutuneet suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, valtaosa yrityksistä sinnittelee eteenpäin, osa yrityksistä on hyötynyt koronasta, jotkut yritykset kriisi on pakottanut etsimään uusia mahdollisuuksia ja kehittämään toimintaa. Eniten iskua ovat ottaneet palvelualat, erityisesti matkailu- ja ravintola-ala.

T005420 webKeväällä Suomeen iskenyt koronakriisi on vaikuttanut kaikkiin yrityksiin jollain lailla. Monet yritykset ovat joutuneet suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, valtaosa yrityksistä sinnittelee eteenpäin, osa yrityksistä on hyötynyt koronasta, jotkut yritykset kriisi on pakottanut etsimään uusia mahdollisuuksia ja kehittämään toimintaa. Eniten iskua ovat ottaneet palvelualat, erityisesti matkailu- ja ravintola-ala.

Yritysneuvoja Antti Alasaari tapaa viikoittain yrityksiä, jotka tuskailevat vaikeaa tilannettaan:

– Hyvä neuvo yrityksen haasteissa on tarttua niihin nopeasti, ennen kuin ne kumuloituvat. Yksi keino voisi olla liiketoimintasuunnitelman pariin palaaminen. Oman yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa voisi tarkastella sillä silmällä, että onko sitä toteutettu, kuten on alun perin suunniteltu? Vai onko jotain jäänyt tekemättä? Kannattaa myös pohtia, olisiko syytä tässä vaiheessa muuttaa kurssia, Alasaari neuvoo ja jatkaa:

– Meidän kauttamme saat käyttösi nettipohjaisen Lissu-liiketoimintasuunnitelmaohjelman. Me yritysneuvojat voimme tarkastella sitä kautta suunnitelmaasi ja antaa neuvoja sen kehittämiseen.

Alasaari kannustaa yrittäjiä keskittymään voivottelemisen sijaan asioihin, joihin voi vaikuttaa:

– Ota aktiivisesti roolia tilanteen parantamisessa ja ota yhteyttä vaikkapa meidän yritysneuvontaan. Voidaan yhdessä tarkastella mitä uusia mahdollisuuksia koronatilanne voisi yrityksellesi tuoda tai miten se voi tuoda uutta asetelmaa kilpailutilanteeseen.

Hänen mukaansa yrittäjät ovat keskimäärin sitoutuneita ja luottavat itseensä ja toimintaansa.

–  Siitä huolimatta joskus pitää uskaltaa katsoa peiliin. Jos konsepti ei toimi, niin pitää uskaltaa muuttua ennen kuin on liian myöhäistä.

Keväällä VASEKin yrityspalveluissa autettiin yrittäjiä hakemaan koronayritystukia. Nyt tukihaut ovat päättyneet ja on siirrytty auttamaan tukien maksatushakemusten tekemisessä.

– Kesän alussa neuvonnan aiheena oli usein huono taloustilanne ja kassan riittävyys. Nyt kun toinen aalto rantautui Vaasan seudulle näin voimakkaasti, on yrityksillä jo ennestään pieni kassa, ja tilanne voi yhtäkkiä olla todella hankala. Ikäviä konkurssitilanteita on kuitenkin ollut yllättävän vähän, vaikka monilla yrityksillä on verovelkaa, mitä pidän aina vähän huonona merkkinä, Alasaari toteaa.

– Siinä tilanteessa pitää tehdä maksusuunnitelma ja pitäytyä siinä. Pitää myös aina selvittää mistä verovelan kertyminen johtuu. Aika usein syynä on ylisuuret yksityisnostot. Elinkeinonharjoittajan velkajärjestelyjä ei ole vielä juurikaan ollut, vaikka sitä vähän ennakolta pelättiin. Maksuaikaa on yleensä saatavissa hyvin, joten velkajärjestelyyn ei ole tarvinnut turvautua. Ole rohkeasti meihin yhteydessä, niin katsotaan miten voisimme auttaa!

Uusyrityskeskus Startiassa on syksyllä ollut yllättävänkin paljon uusia asiakkaita.

– Luo toivoa tulevaan, kun alkavilla yrittäjillä näyttää olevan luottamusta huomiseen. Nyt onkin hyvä aika miettiä ja suunnitella huolellisesti tulevaa liiketoimintaa. Tällä hetkellähän vielä on voimassa starttirahakauden pidennys jopa 18 kuukauteen saakka, jos starttirahaa hakee ennen joulukuun loppua, Alasaari muistuttaa.

Myös jo toimivat yritykset luottavat tulevaan, ja kehitystoimenpiteitä on paljon suunnitteilla:

– Perustamistuen lisäksi on paljon haettu kehittämistukea sekä tukea investointeihin. Kaikki kehittäminen yrityksissä ei ole vain koronatilanteen aikaansaamaa kehittämistä, Alasaari kertoo.

 

 

Tagit: