Nyheter

Flera ägar- och generationsskiften på gång

3.12.2014
-

VASEK gjorde i september en kundenkät, vars målgrupp var de företagskunder som fått företagsrådgivning under tiden 1.10.2013–10.9.2014. Av de som svarat hade 14 % fått hjälp av VASEK med ett ägar- eller generationsskifte. Därtill berättade nästan 30 % av de som svarade att de planerar företagets försäljning eller ett generationsskifte...

VASEK gjorde i september en kundenkät, vars målgrupp var de företagskunder som fått företagsrådgivning under tiden 1.10.2013–10.9.2014. Av de som svarat hade 14 % fått hjälp av VASEK med ett ägar- eller generationsskifte. Därtill berättade nästan 30 % av de som svarade att de planerar företagets försäljning eller ett generationsskifte inom 1–5 år.

– Vi har varit i kontakt med alla, som har ett ägarskifte i planerna antingen inom när framtid eller senare, berättar direktör för företagstjänster Kjell Nydahl, som leder VASEKs projekt inom effektivering av ägarskiftestjänster.

– Ett ägarskifte är en lång process där man måste ta i hänsyn många olika saker. Det lönar sig att starta planeringen i god tid, till och med flera år på förhand – om bara möjligt. Det mest tidskrävande skedet kan vara att utreda vem som fortsätter företagsverksamheten och med vilken ägarandel, berättar Nydahl.

En utmaning är också att hitta en lämplig efterträdare. Om en småföretagare fattar beslutet att lägga ner verksamheten, försvinner det i medeltal fem arbetsplatser.

– Vi kan säkerställa att livskraftiga företag fortsätter sin verksamhet och att arbetsplatserna bevaras genom att regionens ägar- och generationsskiften genomförs välplanerat, försäkrar Nydahl.

Med tanke på det lönar det sig även att sätta datumet 4.2.2015 i kalendern. Då arrangerar VASEK ett kostnadsfritt seminarium om ägar- och generationsskiften. I programmet ingår bland annat beskattnings- och avtalsfrågor.

Direktör för företagstjänster Kjell Nydahl
kjell.nydahl@vasek.fi
050 368 2686

 

KOM IHÅG:

Det finns inga standardlösningar när det kommer till ägar- och generationsskiften, men hjälp kan alltid fås. VASEK har gett ut en ägarskiftesguide, som finns här.