Nyheter

Finansiering vid företagsköp kräver förberedelser och realistisk affärsplan

2.12.2022
-

När det gäller företagandet, att starta eget och särskilt företagsköp, är finansieringen en av de viktigaste delarna i processen. I webbinariet som arrangerades av Sustaining Businesses in Ostrobothnia den 28 november talade man om hur ett företagsköp kan finansieras och erbjöd tips på hur man förbereder sig för själva ansökningsprocessen.

pexels mart production 7222869

När det gäller företagandet, att starta eget och särskilt företagsköp, är finansieringen en av de viktigaste delarna i processen. I webbinariet som arrangerades av Sustaining Businesses in Ostrobothnia den 28 november talade man om hur ett företagsköp kan finansieras och erbjöd tips på hur man förbereder sig för själva ansökningsprocessen.

Max Kuula, företagschef på Kvevlax Sparbanks kontor i Vasa, påminde om att en köpare av ett företag skall börja med grunderna:

– Börja med att begära det senast fastställda bokslutet för det bolag som ska köpas, begär även en så färsk delårsrapport som möjligt och kontakta utvecklingsbolagets ägarskiftesrådgivare. Med rådgivarens hjälp utarbetar du en affärsplan och kan samtidigt fundera på om du ska köpa företagsverksamheten eller aktierna. Det är också viktigt att tänka på självfinansieringsdelen och tillgängliga lånesäkerheter i förväg, säger Kuula och fortsätter:

– Efter att du pratat med banken så kontaktar vi sedan Finnvera och gör en ansökan om borgen till  Finnvera. Banken fattar då tillsammans med Finnvera ett beslut om att bevija lånet.

Enligt Kuula finns det flera villkor för att få finansiering:

– Både företagarens och företagets kredithistoria måste vara i ordning, affärsplanen måste vara realistisk och företagaren måste förbinda sig till företagets verksamhet. Vi utvärderar också de övergripande branschriskerna och branschens utvecklingsmöjligheter. Tillgängliga säkerheter samt tidigare kundrelation med banken och företagarens personliga ekonomi påverkar också lånebeslutet.

Kuula påminner också om förberedelserna inför mötet med banken, det behövs förutom bokslut och delårsrapport även bolagsordning, handelsregisterutdrag och en förteckning över de inventarier som finns i det bolag som skall köpas.

Päivi Kinnunen, regionchef för Finnvera, en statlig specialfinansiär, berättade för webbinariets deltagare att Finnvera erbjuder finansiering vid etablering, tillväxt, export och internationalisering av företagsverksamhet. Finnvera deltar också i finansieringen av cirka tusen ägarskiften varje år.

– Finnvera kan inte vara huvudfinansiär vid ett företagsköp; det krävs alltid även en självfinansieringsandel. Ibland kan säljaren investera i företaget eller ge betalningstid för betalning av köpesumman, säger Kinnunen och fortsätter:

– Vi tar inte ställning till köpesumman, men vi beaktar alltid återbetalningstiden på lånet, det vill säga hur man med företagets inkomster kan betala låneamorteringarna. Lånetiden är vanligtvis tre till sju år, så om köpesumma är mycket hög spelar omsättningen och kostnadsstruktur en stor roll när amorteringarna skall betalas. Vi måste även komma ihåg att beakta framtida investeringsbehov, det vill säga att lånet inte nödvändigtvis enbart behövs för köpesumman, utan kanske även för ersättande investeringar.

Både Kuula och Kinnunen är överens om att företaget måste ha förutsättningar för en lönsam verksamhet för att de skall kunna finansiera ett företagsköp.

– En noggrann förberedelse av ett företagsköp är viktig, företagaren och finansiären måste veta vad som skall finansieras och för att se potentialen för tillväxt och framgång, avslutar Kinnunen.

Taggar: