Uutiset

Rahoituksen saaminen yrityskaupalle vaatii valmistautumista ja realistista liiketoimintasuunnitelmaa

2.12.2022
-

Yrittämisessä, yrityksen perustamisessa ja erityisesti yrityskaupoissa rahoitus on avainasemassa. Sustaining Businesses i Ostrobothnia -hankkeen järjestämässä webinaarissa 28.11. puhuttiin yrityskauppojen rahoituksesta ja tarjoiltiin vinkkejä rahoituksen hakemiseen valmistautumiseen.

pexels mart production 7222869

Yrittämisessä, yrityksen perustamisessa ja erityisesti yrityskaupoissa rahoitus on avainasemassa. Sustaining Businesses in Ostrobothnia -hankkeen järjestämässä webinaarissa 28.11. puhuttiin yrityskauppojen rahoituksesta ja tarjoiltiin vinkkejä rahoituksen hakemiseen valmistautumiseen.

Koivulahden Säästöpankin Vaasan konttorin yritysjohtaja Max Kuula muistutti yrityksen ostajia aloittamaan perusasioista:

– Aloita hankkimalla ostettavan yrityksen viimeisin vahvistettu tilinpäätös sekä mahdollisimman tuore väliraportti sekä ota yhteyttä kehitysyhtiön omistajanvaihdosneuvojaan. Hänen avullaan laadit liiketoimintasuunnitelman ja mietit samalla, oletko ostamassa liiketoiminta vai osakkeita. Myös omarahoitusosuutta ja käytettävissä olevia lainan vakuuksia kannattaa miettiä etukäteen, Kuula listaa ja jatkaa:

– Kun keskustelet ensin pankin kanssa, me otamme sitten Finnveraan yhteyttä ja teemme takaushakemuksen Finnveralle. Pankki tekee sitten yhdessä Finnveran kanssa päätöksen lainasta.

Kuula listaa myös edellytykset rahoituksen saamiselle:

– Sekä yrittäjän että yrityksen luottotietojen on oltava kunnossa, liiketoimintasuunnitelman on oltava realistinen ja yrittäjän on sitouduttava yritykseen. Arvioimme myös toimialan yleisiä riskejä ja alan kehitysnäkymiä. Käytettävissä olevat vakuudet sekä aikaisempi asiakassuhde pankkiin ja yrittäjän henkilökohtainen talous vaikuttaa myös lainapäätökseen.

Kuula muistuttaa myös valmistautumaan tapaamiseen pankin kanssa hankkimalla valmiiksi tilinpäätöksen ja väliraportin lisäksi myös ostettavan yrityksen yhtiöjärjestyksen, kaupparekisteriotteen ja inventaariluettelon.

Valtion erityisrahoituslaitos Finnveran aluepäällikkö Päivi Kinnunen kertoi webinaarikuulijoille, kuinka Finnvera tukee alku- ja kasvuvaiheen yrityksiä sekä vientiin että kansainvälistymiseen tähtääviä yrityksiä. Finnveran on myös mukana vuosittain noin tuhannen omistajanvaihdoksen rahoituksessa.

– Finnvera ei kuitenkaan voi olla yrityskaupan päärahoittaja, vaan aina tarvitaan myös omarahoitusosuus. Joskus myös yrityksen myyjä voi sijoittaa yritykseen tai antaa kauppasumman maksamiselle maksuaikaa, Kinnunen kertoo ja jatkaa:

– Me emme ota kantaa yrityksen kauppahintaan, mutta tarkastelemme takaisinmaksukykyä eli miten liiketoiminnan tuotoilla pystytään maksamaan laina takaisin. Laina-aika on yleensä kolmesta seitsemään vuoteen, joten jos kauppahinta on kovin korkea, on liikevaihdon ja kulurakenteen kehittymisellä suuri merkitys takaisinmaksukykyyn. Ja täytyy myös muistaa ottaa huomioon tulevat investointitarpeet, eli lainaa ei tarvita välttämättä pelkkään kauppasummaan vaan ehkä myös korvausinvestointien tekemiseen.

Sekä Kuula että Kinnunen ovat yhtä mieltä siitä, että yrityksessä on oltava kannattavan liiketoiminnan edellytykset, jotta yritysostoon voi saada rahoituksen.

– Yrityskaupan huolellinen valmistelu on tärkeää, että yrittäjä ja rahoittaja tietävät mitä ollaan ostamassa ja minkälaiset kasvun ja menestymisen mahdollisuudet yrityksellä on, Kinnunen päättää.

 

Tagit: