Nyheter

Få överraskningar för byggbranschens proffs på Hyvinge bostadsmässa

13.8.2013
-

Bostadsmässan i Metsäkaltevas bostadsområde i Hyvinge avslutades förra söndagen. Mässan besöktes sammanlagt av 130 000 personer. Fredag 9.8 åkte ett tjugotal byggbranschens proffs från Vasa till Hyvinge på en bostadsmässresa, som arrangerades av projektet ”Energieffektivitet och hållbart byggande”.

Bostadsmässan i Metsäkaltevas bostadsområde i Hyvinge avslutades förra söndagen. Mässan besöktes sammanlagt av 130 000 personer. Fredag 9.8 åkte ett tjugotal byggbranschens proffs från Vasa till Hyvinge på en bostadsmässresa, som arrangerades av projektet ”Energieffektivitet och hållbart byggande”.

Innan gruppen bekantade sig med de egentliga mässaobjekten, fick de höra en presentation om själva mässområdets byggande samt se ett så kallat produkthus. I produkthuset hade konstruktioner och husteknik lämnats synliga för att besökarna skulle få se olika väggkonstruktioner och isoleringslösningar, samt olika energi- och uppvärmningslösningar, som normalt är täckta i färdigt byggda hus.

Resedeltagarna fick bekanta sig med alla mässhus, men i två av husen fick de höra ingående presentationer: Durofix Kototalo och Villa Isover. I Durofix Kototalo Oy:s 172 m2 stora egnahemshus var gruppen mera intresserad av husets värmeproduktion än inredningen, som designats av Helena Karihtala. Huset värms nämligen med luft-vatten-värmepump, vattenburen golvvärme samt solfångare, och avsaknaden av en öppen spis väckte diskussion. Enligt Mauritz Knuts, projektchef för Hållbart byggande -projektet, rekommenderas det att vanliga hus har en öppen spis, medan direkt elvärmning är den billigaste lösningen för ett passivhus.

Nollenergihuset Villa Isover hade en jordvärmepump och vattenburen golvvärme, samt solfångare och – paneler. Solpanelerna producerade så mycket energi att husets invånare kan ladda sin elbil med hjälp av dem. Under maj-juli, då huset får som mest el från solen, kan överloppselen säljas vidare. Husets bruksvatten värms med hjälp av solfångarna. Det underliga med objektet var att den tid det tar för solpanelerna att betala sig tillbaka är så lång, att anskaffningspriset på 30 000 euro inte nödvändigtvis lönar sig.

Mika Korpi, som fungerar som Vasaregionens energirådgivare, förundras över husets energilösningar som enligt honom verkar överdimensionerade. Då investeringarnas återbetalningstid är lång, menar Korpi att stödandet av förnybara energikällor och gröna värderingar varit viktigare.

En annan sak Korpi reagerat på i många av mässhusen var deras användning av tomt utrymme, exempelvis innertakens höga takhöjd och inglasade terrasser, som medför mera kubik att värma upp utan att ändå ge husens invånare mer bostadsyta. Knuts och Korpi var överens om stora glasytor, som i mässhusen, kan visa sig vara problematiska i byggskedet av vanliga hus, om byggplanerna skridit långt utan att de kalkyler som behövs för ett energicertifikat gjorts. Det kan hända att husens fönsterytor då måste minskas, för att huset ska få ett energicertifikat, vilket innebär att byggplanerna måste göras om.

De proffs från byggbranschen som deltog i mässresan var så gott som överrens om att årets bostadsmässa var relativt tråkig. Byggbranschens proffs skulle ha önskat sig mer nya och speciella lösningar. Jari Alatalo från Betonisaumaus Alatalo Oy var förvånad över att se så få gårdsbyggnader på tomterna och väldigt få traditionella vedbastun. Största delen av mässhusens bastun värmdes med el.

Michael Bendtsen och Joanna Kraft-Nappari från BEMI hade planerat på förhand att de skulle besöka sådana mässhus som satsat på planering av belysning samt automationslösningar. Efter rundvandringen konstaterade båda att mässhusen var aningen tråkiga. Enligt dem var det svårt att se några egentliga trender, och Kraft-Nappari tyckte att mässhusens gårdar var väldigt förenklade.

 

Närmare uppgifter
Mauritz Knuts
050 306 84 19