Uutiset

Hyvinkään asuntomessut tarjosivat rakennusalan ammattilaisille vähän yllätyksiä

13.8.2013
-

Sunnuntaina Hyvinkäällä Metsäkaltevan asuinalueella päättyneet asuntomessut keräsivät yli 130 000 kävijää. Myös Vaasasta lähti perjantaina 9.8. parikymmentä rakennusalan ammattilaista ”Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen” -hankkeen järjestämälle messumatkalle.

Sunnuntaina Hyvinkäällä Metsäkaltevan asuinalueella päättyneet asuntomessut keräsivät yli 130 000 kävijää. Myös Vaasasta lähti perjantaina 9.8. parikymmentä rakennusalan ammattilaista ”Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen” -hankkeen järjestämälle messumatkalle.

Ennen varsinaisiin messukohteisiin tutustumista vaasalaisryhmälle esiteltiin hieman messualueen rakentamista sekä Tuotetalo, jossa oli rakenteita ja talotekniikkaa aukileikattuina. Näin päästiin näkemään seinärakenteita ja eristeratkaisuja sekä erilaisia energia- ja lämmitysratkaisuja, jotka eivät normaalisti messukohteissa jää näkyville.

Tavanomaisen messutaloissa kiertelyn lisäksi tarkemmat opastukset järjestettiin kahdessa kohteessa, Durofixin Kototalossa sekä Villa Isoverissä. Durofix Kodit Oy:n rakennuttamassa 172 m² omakotitalossa messumatkalaisia kiinnosti Helena Karihtalan suunnittelemaa sisustuksen sijaan enemmän talon lämmöntuotanto, joka hoidetaan ilma-vesi-lämpöpumpulla, vesikiertoisella lattialämmityksellä sekä aurinkokeräimillä. Keskustelua aiheutti se, että talosta oli jätetty takka kokonaan pois. Kestävän rakentamisen projektipäällikkö Mauritz Knuts totesikin, että yleensä tavalliseen taloon suositellaan takan laittamista, passiivitalossa kuitenkin halvin lämmitysratkaisu on suora sähkölämmitys.

Nollaenergiatalo Villa Isoverissä oli maalämpöpumppu sekä vesikiertoinen lattialämmitys ja lisäksi myös aurinkokeräimet ja aurinkopaneelit. Aurinkopaneelit tuottivat niin paljon energiaa, että pihassa pystytään lataamaan sähköautoa. Touko-heinäkuussa, kun sähköä tuotetaan eniten, sitä pystytään myös myymään. Aurinkokeräimet puolestaan tässä kohteessa lämmittää käyttöveden. Erikoista oli, että aurinkopaneeleiden takaisinmaksuaika on niin pitkä, ettei niiden hankkiminen 30 000 euron hintaan välttämättä ole edes kannattavaa.

Vaasan seudun energianeuvojana toimiva Mika Korpi ihmettelikin, että kohteeseen asennetut energiaratkaisut tuntuivat hieman ylimitoitetuilta. Investointien takaisinmaksuaika ei välttämättä ole kovin lyhyt. Kyseessä taitaa olla enemmänkin uusiutuvien energiamuotojen tai ns. vihreiden arvojen puolesta puhuminen.

Energianeuvojana Korpi kiinnitti huomiota messutaloissa kovin yleiseen tyhjän tilan käyttöön (korkeat sisäkatot), ja lasitettuihin terasseihin, mikä tuo lämmitettäviä kuutioita enemmän, mutta asuinneliöitä vähemmän. Sekä Korpi että Knuts huomauttivat, että messutaloissa yleinen iso lasipinta-ala voi olla ongelmallinen rakennettaessa, jos talon suunnitelmat on viety pitkälle ennen kuin energiatodistusta vaativat laskelmat on tehty. Energiatodistuksen saaminen voi vaatia ikkunapinta-alan vähentämistä ja suunnitelmat joudutaan silloin tekemään uusiksi.

Messumatkalle osallistuneet ammattilaiset olivat lähes yksimielisiä siitä, että tämän vuoden messut olivat tylsähköt. Kaivattiin enemmän uusia, erikoisempia ratkaisuja. Jari Alatalo Betonisaumaus Alatalo Oy:stä ihmetteli, ettei piharakennuksia juurikaan tonteilla näkynyt, eikä myöskään perinteisiä puusaunoja. Valtaosa saunoista oli sähkölämmitteisiä.

BEMIn Michael Bendtsen ja Joanna Kraft-Nappari olivat suunnitelleet tutustuvansa kohteisiin, joissa oli panostettu erityisesti valaistussuunnitteluun tai taloautomaatioon. Kierroksen jälkeen hekin joutuvat myöntämään, että hieman tylsiltä messukohteet vaikuttivat, mitään erikoisia trendejä oli vaikea löytää ja Kraft-Napparin mielestä erityisesti pihat messukohteissa olivat tänä vuonna kovin pelkistettyjä.

 

Lisätietoja
Mauritz Knuts
050 306 8419