Nyheter

Ett lyckat ägarskifte sker välplanerat

29.11.2013
-

Den 25 november ordnade VASEK, Kust-Österbottens företagare och Ernst & Young (EY) en Generations- och ägarskifteskväll, där företagare upplystes om saker som de bör ta i beaktande innan ett möjligt ägarskifte kan ske i deras företag. Experterna Benita Öling och Kjell Renlund från EY höll föredrag och svarade på företagarnas frågor.

Den 25 november ordnade VASEK, Kust-Österbottens företagare och Ernst & Young (EY) en Generations- och ägarskifteskväll, där företagare upplystes om saker som de bör ta i beaktande innan ett möjligt ägarskifte kan ske i deras företag. Experterna Benita Öling och Kjell Renlund från EY höll föredrag och svarade på företagarnas frågor.

Benita Öling berättade om de nyaste skatteändringarna och deras inverkan på generations- och ägarskiften i företag. Hon poängterade att planering är a och o, speciellt vid generationsskiften där den äldre generationen förstås vill det bästa för den yngre generationen. Hon menar att barnen har lättare att foga sig i vad föräldrarna bestämt, och att det blir genast svårare då föräldrarna inte finns längre och barnen måste komma överens sinsemellan.
- Då det kommer exempelvis till arvs- och gåvobeskattning, kan föräldrarna ge gåvor till sina barn på ett planmässigt sätt. Systematiska och mindre gåvor som ges vart tredje år dämpar beskattningen på gåvorna. Gåvogivaren kan alltid behålla nyttjanderätten om det handlar om exempelvis en sommarstuga eller ett egnahemshus, och gåvogivaren kan också behålla dividendrätten på de företagsaktier som ges bort, menar Öling.

Experterna Kjell Renlund och Benita Öling höll föredrag under Generations- och ägarskifteskvällen.

Enligt henne är Finlands bästa skattelättnad den som gäller generationsväxlingar, eftersom förmögenheten då värderas till endast 40 % av aktiens matematiska värde. Det finns ändå ett antal förutsättningar för att den yngre generationen ska få denna gåvoskattelättnad.
- Först måste företaget i fråga ha varit ett aktiebolag i minst tio år. Sedan måste övertagaren minnas begära om denna skattelättnad. Gåvan måste också vara minst 10 % ägarandel i ett personbolag eller aktiebolag, och företaget måste syssla med näringslivsverksamhet. Övertagaren måste dessutom fortsätta verksamheten själv i minst 5 år, till exempel genom att vara personligen inblandad i företagets ledning, påminner Öling.

Det hon ännu poängterar är att den äldre generationen måste fundera om de själva behöver pengar ur företagets ägar- eller generationsskifte. Beroende på svaret, väljs den rätta vägen gällande beskattning för att få ett lyckat generationsskifte till stånd.

Flera ägarskiftesstrategier – vilken passar bäst?

Kjell Renlund ledde kvällens åhörare in på företagsjuridik. Han introducerade flera ägarskiftesstrategier, från vilka företagarna kan fundera vilken som bäst passar deras situation.
- I vissa fall kanske det inte finns någon nästa generation som vill ta över. Då kan företagaren trappa ner sin egen arbetsinsats, ta in anställda som får bli delägare och på så sätt ge de anställda en morot att utveckla verksamheten. Det kan också hända att barnen inte har ekonomiska resurser att köpa ut föräldrarna ur företaget även om de skulle vilja det. I ett sådant fall kan familjen ta in en utomstående investerare, räknar han upp.

Då strategin är vald krävs förberedelser. Som exempel ger Renlud ett företag som äger fastigheter. Det kan vara skäl att dela ett sådant företag, så att det inte blir för dyrt att ta över för nästa generation.
- Genom en delning kan eventuella hallar och stugor läggas under ett skilt fastighetsbolag, från vilket den yngre generationen kan hyra dem, föreslår Renlund.

Det som han vill påminna alla, företagare eller inte, är att göra ett testamente som skyddar den yngre generationen.
- I dagens Österbotten är äktenskapsförord relativt ovanliga. Föräldrarna kan försäkra sig om att deras gåvor och arv riktas till deras barn, genom att skriva ett testamente.

VASEKs direktör för företagstjänster Kjell Nydahl är nöjd över kvällens innehåll.
- Det är mycket information och beräkningar som ska tas i beaktande vid ett ägar- eller generationsskifte. VASEK hjälper gärna i dessa frågor, och våra tjänster är avgiftsfria, understryker han.