Uutiset

Onnistunut omistajavaihdos tapahtuu suunnitellusti

29.11.2013
-

VASEK järjesti yhdessä Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien ja Ernst & Youngin (EY) kanssa Omistajan- ja sukupolvenvaihdosillan 25.11. Illan aikana yrittäjille valotettiin asioita, joita tulisi pohtia, kun yrityksessä on omistajavaihdoksen aika. EY:stä luennoimassa ja yrittäjien kysymyksiin vastaamassa olivat asiantuntijat Benita Öling ja Kjell Renlund.

VASEK järjesti yhdessä Rannikko-Pohjanmaan yrittäjien ja Ernst & Youngin (EY) kanssa Omistajan- ja sukupolvenvaihdosillan 25.11. Illan aikana yrittäjille valotettiin asioita, joita tulisi pohtia, kun yrityksessä on omistajavaihdoksen aika. EY:stä luennoimassa ja yrittäjien kysymyksiin vastaamassa olivat asiantuntijat Benita Öling ja Kjell Renlund.

Benita Öling kertoi uusimmista veromuutoksista sekä niiden vaikutuksista yritysten omistajan- ja sukupolvenvaihdoksiin. Hän korosti, että hyvät suunnitelmat ovat kaiken a ja o, kun toteutetaan sukupolvenvaihdosta, jossa vanhempi sukupolvi haluaa toimia nuoremman sukupolven parhaaksi. Kun päätöksiä ei tehdä ajoissa, on niiden tekeminen heti vaikeampaa, jos vanhempia ei enää ole ja lapset joutuvat päättämään asiat keskenään.
- Vanhemmat voivat antaa lapsilleen esimerkiksi pieniä lahjoja verovapaasti joka kolmas vuosi. Lahjan antaja voi aina säilyttää lahjan käyttöoikeuden itsellään, jos kyseessä on vaikka kesämökki tai omakotitalo. Mitä tulee yrityksiin, voi lahjan antaja myös pitää osakkeiden osinko-oikeuden itsellään, vaikka antaisikin itse osakkeet pois, Öling kertoo.

Asiantuntijat Kjell Renlund ja Benita Öling luennoivat
omistajan- ja sukupolvenvaihdosillassa.

Hänen mielestään Suomen paras verokevennys koskee sukupolvenvaihdoksia, sillä silloin omaisuuden verotusarvoksi lasketaan ainoastaan 40 % osakkeiden matemaattisesta arvosta. Jotta nuorempi sukupolvi pääsisi nauttimaan tästä verokevennyksestä, on kuitenkin muutaman edellytyksen täytyttävä.
- Ensinnäkin kyseisen yrityksen on pitänyt olla osakeyhtiö vähintään kymmenen vuotta. Lahjan saajan on myös muistettava pyytää verokevennystä. Lahjan tulee myös olla vähintään 10 %:n omistajaosuus osakeyhtiöstä, ja yrityksen tulee olla elinkeinoalalla. Lahjan saajan on myös jatkettava toimintaa itse vähintään viisi vuotta, kuulumalla esimerkiksi yrityksen johtoon, Öling muistuttaa.

Hän myös painottaa, että vanhemman sukupolven on mietittävä tarvitsevatko he rahaa yrityksensä omistajan- tai sukupolvenvaihdoksesta. Vastauksesta riippuen valitaan oikea verotustie onnistuneen omistajavaihdoksen toteutumiseksi.

Monta omistajavaihdostaktiikkaa – mikä sopii parhaiten?

Yritysjuridiikkaan yrittäjät johdatellut Kjell Renlund esitteli monta eri omistajavaihdostaktiikkaa, joista yrittäjien on mietittävä, mikä sopisi heidän tilanteeseensa parhaiten.
- Joissakin tapauksissa ei ole nuorempaa sukupolvea, joka haluaisi jatkaa toimintaa. Silloin yrittäjä voi pienentää omaa työpanostaan ja tehdä työntekijöistään yrityksen osaomistajia, jolloin he saavat porkkanan kehittää toimintaa. Voi myös olla, että nuoremmalla sukupolvella ei riitä varat vanhempien osuuden lunastukseen, jolloin perhe voi ottaa ulkopuolisen sijoittajan mukaan, hän luettelee.

Taktiikan löydyttyä on valmisteluiden aika. Esimerkkinä tarvittavien valmisteluiden valaisemiseksi Renlund käyttää yritystä, joka omistaa kiinteistöjä. Tällaisessa tapauksessa yrityksen jakaminen voi olla oikea vaihtoehto, jotteivät nuoremman sukupolven lunastuskustannukset nouse liian korkeiksi.
- Yrityksen jakamisella mahdolliset hallit ja mökit voidaan siirtää erillisen kiinteistöyhtiön omistukseen, ja nuorempi sukupolvi voi halutessaan vuokrata niitä, Kjell Renlund ehdottaa.

Hän haluaa muistuttaa kaikkia – oli yrittäjä tai ei – testamentin tekemisestä. Testamentti suojaa nuorempia sukupolvia.
- Avioehtojen laatiminen ei ole Pohjanmaalla kovin tavallista. Testamentin avulla vanhemmat voivat varmistaa, että heidän antamansa lahjat ja perintö menevät omille lapsille.

VASEKin yrityspalveluiden johtaja Kjell Nydahl on tyytyväinen illan asiasisältöön.
- Omistajan- ja sukupolvenvaihdostilanteissa yrittäjien on huomioitava paljon seikkoja ja tehtävä monta laskelmaa. VASEK auttaa mielellään näissä, ja apumme on maksutonta, hän korostaa.