Nyheter

EnergyVaasas och danska marinindustrins matchmaking -tillfälle i Köpenhamn blev en succé

4.10.2013
-

Tillfället ”Green Maritime Solutions” ordnades i Köpenhamn den 2.10.2013 av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK i samarbete med Invest in Finland och Maritime Development Center of Europe.

Tillfället ”Green Maritime Solutions” ordnades i Köpenhamn den 2.10.2013 av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK i samarbete med Invest in Finland och Maritime Development Center of Europe.

Det danska marinklustrets och EnergyVaasas gemensamma B2B matchmaking -tillfälle riktade sig till sådana företag som erbjuder eller är i behov av miljövänlig teknologi och lösningar inom marinindustrin. Även myndigheter, forskare och organisationer inom sjöfart var med för att bredda sina nätverk.

Sex finländska och tio danska företag deltog i tillfället, som hölls i Finska ambassadens residens i Danmark. EnergyVaasa representerades av Wärtsilä, the Switch, Wapice, Vacon, VEO och WE Tech Solutions Oy. Även finländska företaget Halton Marine från Lahtis deltog. Tillfället öppnades av Finlands ambassadör i Danmark Ann-Marie Nyroos.

Finlands ambassadör i Danmark Ann-Marie Nyroos, som öppnade tillställningen, diskuterar med representanter av Finlands utrikesministeriet.

Sjöfartens lösningar har traditionellt haft en stark roll i Östersjön, och därför stod de gröna lösningarna inom marinindustrin i fokus under dagen. Då svaveldirektivet är i kraft och bränslekostnaderna stiger krävs mer energieffektiva fartyg, och därför står de teknologiska lösningarna inför nya utmaningar. Även konkurrensen med länder där kostnaderna är lägre ökar.

Danmarks marinkluster satsar mycket på nordlig sjöfart, för i de kalla förhållandena krävs den bästa tillgängliga tekniken. EnergyVaasas företag kunde presentera ett flertal intressanta lösningar i Danmark.

Den respons som kom från deltagarna under dagen var enligt VASEKs Senior Business Advisor Lasse Pohjala väldigt positiv:
– Att komma in på den danska maritima marknaden kräver tålamod och mycket arbete, men de nästan 80 bilaterala mötena hjälpte säkerligen företagen vidare. Troligen kommer tillfället att ordnas igen. Enligt vad jag har hört så ledde mötena till flera fortsatta förhandlingar, konstaterar Pohjala nöjt.

– Nyckelföretag från EnergyVaasa, det vill säga från Vasaregionens energikluster, träffade ledande skeppsredare från Danmarks marinkluster, för det är ju de som fattar besluten om hurdan teknologi som används i fartygen, tillägger Pohjala.

Jens Karlsson, som fungerar som direktör för Wärtsiläs försäljning i Danmark, höll en presentation om framtida sjöfartsteknologi. Även han önskar att tillfället arrangeras igen.

– Vi fick möjlighet att berätta om våra synpunkter gällande marknadens nuvarande situation och de kommande utmaningarna. Dessutom fick vi föra helt annan typ av diskussioner här, än vad som förs i mötesrummen, tackar Karlsson.

Jens Karlsson (till höger)

Närmare uppgifter

Lasse Pohjala
lasse.pohjala@vasek.fi
0400 629 388