En sakkunnig renovering viktig – Effekterna av sjuka byggnader sprids vidsträckt
I slutet av januari arrangerades Renoveringscentrum –seminariet i Umeå, vilket sammankallade ett 30-tal intresserade av hållbart byggande och renovering till forsknings- och innovationscentrum Sliperiet.
I slutet av januari arrangerades Renoveringscentrum –seminariet i Umeå, vilket sammankallade ett 30-tal intresserade av hållbart byggande och renovering till forsknings- och innovationscentrum Sliperiet.
Umeå kommuns byggnadsnämnds ordförande Mikael Berglund presenterade kommunens visioner för hållbart byggande och renovering. Det är högsäsong för byggandet i Umeå och man gör boendet tätare bland annat genom att bygga tilläggsvåningar. Berglund är dock bekymrad:
– Man har inte alltid förstått att ta byggandets problemområden på största allvar. Sjuka hus är ett av de värsta öden för byggandet. Om byggnaden har renoverats eller underhållits på fel sätt, sjunker husets värde och effekterna på invånarna är betydande. Det är en stor mänsklig tragedi, om en invånare blir sjuk och inte kan byta till ett sundare utrymme att bo. Effekterna återspeglas i arbetsgivarens, hälsovårdens, och naturligtvis även i invånarens egen ekonomi.
Det lokala företaget Energibyrån Nord fungerar som expert inom fuktskador. Företaget har som mål att fokusera på helheten och se till att både strukturerna och hustekniken kommer att fungera sömlöst ihop. Företagare Marcel Berkelder riktade uppmärksamheten på alla de olika faktorer som kan påverka funktionaliteten hos husen samt hur dessa kan bedömas och beaktas på rätt sätt.
Swecos representant Anna Joelsson ställde en fråga om hur den stora allmänheten, invånarna och kommunen kunde fås med att fundera på problemen inom hållbart byggande och energieffektiv renovering.
– Ofta är det ju så att endast de sakkunniga sysslar med de här frågorna, men man borde finna ett sätt att få till exempel kommentarerna från offentliga tillställningar med i processen och även att de skulle beaktas vid byggnings- eller renoveringsprocessen. I Sverige har en separat processoperatörs funktion utvecklats för detta ändamål.
Vid seminariet uppstod en hel del diskussioner kring olika energistrategier, och vilka typer av åtgärder som skall vidtas i innehållet. Det kommunala bostadsbolaget Bostaden Ab i Umeå har som ett pilotprojekt genomfört renovering av ett trevåningshus byggt på 70-talet.
Umeå universitet har deltagit i pilotprojektet för att bedöma genom vilka renoveringsåtgärder man uppnår de bästa energibesparingarna. Dessutom har kostnaderna följts upp noga eftersom de hyrorna inte kan stiga med mer än 10 procent. Således har de optimala och mest kostnadseffektiva åtgärderna påträffats.
Mauritz Knuts, projektchef för hållbart byggande, fick chansen att i samband med detta seminarium marknadsföra Energy & Buildings-seminariet, som arrangeras under EnergyWeek i mars.
– Såhär ur arrangörens synvinkel förorsakar den hårda byggtakten ett huvudbry. Det omfattande innehållet i seminariet lockade nog många, men man verkar inte helt enkelt ha tid att bryta sig loss från de dagliga sysslorna.
Knuts var dock övertygad om att kunna få seminarielokalen fylld av lyssnare:
– Renoveringscentrum -projektet är nästan på upploppet och innan det är klart kommer vi ännu att offentliggöra huvudmålet för hela projektet, det vill säga just själva renoveringscentret. Från en elektronisk plattform är det möjligt att hitta den senaste informationen och kompetens inom energieffektiv renovering. Detta kommer att publiceras under EnergyWeek, så du bör registrera dig till Energy & Buildings-seminariet redan nu, uppmanar Knuts.
[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]