Asiantunteva korjausrakentaminen tärkeää – Rakennuksen sairastumisen vaikutukset leviävät laajalle
Tammikuun lopulla Uumajassa järjestetty Rakentamisen tietokeskus – Renoveringscentrum -seminaari keräsi 30 kestävästä rakentamisesta ja korjausrakentamisesta kiinnostunutta Sliperiet tutkimus- ja innovaatiokeskukseen.
Tammikuun lopulla Uumajassa järjestetty Rakentamisen tietokeskus – Renoveringscentrum -seminaari keräsi 30 kestävästä rakentamisesta ja korjausrakentamisesta kiinnostunutta Sliperiet tutkimus- ja innovaatiokeskukseen.
Uumajan kunnan rakennuslautakunnan puheenjohtaja Mikael Berglund esitteli kunnan visiota kestävästä rakentamisesta ja korjausrakentamisesta. Uumajassa on kova rakennusbuumi menossa, ja asumista tiivistetään muun muassa lisäkerroksia rakentamalla. Berglund oli kuitenkin huolestunut:
– Aina ei ymmärretä ottaa riittävän vakavasti rakentamisen ongelmakohtia. Rakennuksen sairastuminen on pahinta mitä voi tapahtua. Jos rakennus on korjattu tai ylläpidetty väärin, sen arvo laskee ja vaikutukset asukkaisiin ovat merkittävät. On suuri inhimillinen tragedia, jos asukas sairastuu, eikä pysty siirtymään terveempiin tiloihin asumaan. Vaikutukset heijastuvat työnantajaan, terveydenhoitoon ja luonnollisesti asukkaan itsensä talouteen.
Paikallinen yritys Exergibyrån Nord toimii kosteusvaurioiden asiantuntijana. Yrityksen tavoitteena on keskittyä kokonaisuuteen ja huolehtia siitä, että sekä rakenteet että talotekniikka pelaavat saumattomasti yhteen. Yrittäjä Marcel Berkelder nosti esille kaikki ne eri tekijät, jotka voivat vaikuttaa talon toimivuuteen sekä miten näitä voidaan arvioida ja huomioida oikealla tavalla.
Swecon edustaja Anna Joelsson heitti ilmoille kysymyksen siitä, miten suuri yleisö, asukkaat ja kuntatoimijat saadaan mukaan miettimään kestävän rakentamisen ja energiatehokkaan korjausrakentamisen ongelmakohtia.
– Usein vain asiantuntijat ovat mukana hääräämässä asian parissa, mutta täytyisi löytyä keino, miten esimerkiksi yleisötilaisuuksissa annetut kommentit saataisiin mukaan prosessiin ja huomioitua rakennus- tai korjausprosessin aikana. Ruotsissa tähän tarkoitukseen on kehitetty erillinen prosessihoitajan tehtävä.
Seminaarissa nousi paljon keskustelua erilaisista energiastrategioista sekä siitä minkälaisia erilaisia toteutettavia askeleita ne sisältävät. Uumajan kunnallinen asuntoyhtiö Bostaden Ab on toteuttanut pilottikohteena 70-luvulla rakennetun kolmikerroksisten talon remontoinnin.
Uumajan yliopisto on ollut mukana pilotissa selvittämässä sitä, minkä korjaustoimenpiteiden kautta saadaan aikaan paras energiansäästö. Myös kustannuksia on seurattu tarkasti, sillä asukkaiden vuokrat eivät voi nousta yli 10 prosenttia. Näin on löydetty optimaaliset ja kustannustehokkaimmat toimenpiteet.
Kestävän rakentamisen projektipäällikkö Mauritz Knuts sai seminaarissa mahdollisuuden markkinoida maaliskuun EnergyWeekin aikana järjestettävää Energy & Buildings -seminaaria.
– Näin seminaarijärjestäjän näkökulmasta rakennusalan kova vauhti aiheuttaa päänvaivaa. Seminaarin kattava sisältö kiinnosti monia, mutta aikaa ei yksinkertaisesti meinaa olla irrottautua päivittäisistä tehtävistä.
Knuts oli kuitenkin luottavainen sen suhteen, että seminaaritila saadaan täyteen kuulijoita:
– Korjausrakentamisen tietokeskus -hanke on loppusuoralla ja ennen sen päättymistä julkistamme vielä koko hankkeen päätyön eli juurikin sen tietokeskuksen. Sähköiseltä alustalta on mahdollista löytää uusin tieto ja osaaminen energiatehokkaasta korjausrakentamisesta. Tämä julkaistaan siis EnergyWeekin aikana, joten kannattaa jo nyt ilmoittautua mukaan Energy & Buildings -seminaariin, Knuts kehottaa.
[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name]