Nyheter

En mer strategisk hamn

16.5.2024
-

För närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.

IMG 0015rFör närvarande pågår stora utvecklingsprojekt i Vasa hamn, och samtidigt pågår hela tiden planeringen för de kommande åren. Aktörerna inom projektet Framtidens hållbara och smarta hamn från VASEK och Kvarken Ports ordnade den 14 maj en hamnworkshop för att få största möjliga underlag för utvecklingen från branschens aktörer.

Utvecklingsdirektör Tommi Tuominen från Kvarken Ports påminde i sitt öppningsanförande om världens förändring och hamnens behov av att hänga med i förändringen:

– Hamnen har en allt större strategisk roll och även stor betydelse för försörjningsberedskapen. Vasa hamn har som mål att förbättra konkurrenskraften för regionens företag och hjälpa företagen att nå sina mål för kolneutralitet.

Egen vägkarta för hamnens utveckling

IMG 9985r

Som introduktion till workshopen fick deltagarna höra om hur linjetrafik kunde möjliggöras från Vasa hamn till Mellaneuropa samt om hur containertrafiken till Vasa hamn kunde utvecklas.

Petri Nikupeteri från Wallenius SOL berättade att det kunde vara möjligt att starta linjetrafik från Vasa från och med början av 2025, men först måste intresset kartläggas och det krävs också tillräckligt med fraktvolym för att det ska bli lönsamt. Global Client Manager Karolina Kolehmainen från A.P. Moller Maersk berättade hur utvecklingen av containertrafiken utgår från att identifiera behov och göra upp en kommersiell plan innan man gör upp en operativ plan.

Fraktdirektör Tony Ehrs från Wasaline presenterade intermodala förbindelser från Vasa och berättade om de möjligheter som kombiterminalen i Umeå hamn erbjuder till företagen. Före workshopen inleddes presenterades också skalbara laddningslösningar. Key Account Manager Pekka Hildén från Plugit berättade att företaget har förbundit sig till att bygga upp ett laddningsnätverk för den professionella trafikens behov.

IMG 0041r

I slutet av eftermiddagen fick workshopdeltagarna i grupper diskutera en egen vägkarta för hamnens utveckling. I grupperna funderade man till exempel på hamnens markanvändning och serviceutbud, förbindelser samt behoven hos näringarna i området. Med stöd av stora kartor över hamnområdet funderade deltagarna på olika lösningar och diskussionen var livlig.

IMG 0031r

– Deltagarna i workshopen gav oss många viktiga synpunkter till utvecklingsarbetet. Jag skrev ner insikter, frågor och kommentarer så att pennan glödde. Samarbetet mellan de olika aktörerna var även idag verkligt värdefullt och fruktbart, kommenterade projektchef Anna Måtts-Fransén från VASEK i slutet av eftermiddagen.

IMG 0022r

 

Taggar: