Nyheter

Ekologiskt, ekonomiskt eller bekvämt - uppfinning från Vasa kombinerar alla tre

25.8.2014
-

Enligt nordiska ländernas folktro bodde det tomtar på bondgårdarna som beskyddade husen, men höll sig undan från människorna. Som belöning för sitt jobb krävde tomtarna mat, logi eller den sista värmen ur bastun. Vasaföretaget There Corporation har utvecklat en Hustomte som överför den traditionella tomtens uppgifter från husets beskyddande till...

Enligt nordiska ländernas folktro bodde det tomtar på bondgårdarna som beskyddade husen, men höll sig undan från människorna. Som belöning för sitt jobb krävde tomtarna mat, logi eller den sista värmen ur bastun. Vasaföretaget There Corporation har utvecklat en Hustomte som överför den traditionella tomtens uppgifter från husets beskyddande till att styra husets energiförbrukning. Tomten gör huset ekologiskt, ekonomiskt och bekvämt.

- Hustomte-tjänsten utvecklas ännu för att den ska passa flera uppvärmningsformer. Just nu har Hustomten planerats för hus där det finns ackumulerande vattenburen elvärme. Då huset värms upp utnyttjar tjänsten de timmar på dygnet då elpriset är förmånligt, berättar There Corporations kundchef Ilkka Palola.

Hustomten ser alltså till att huset värms upp till det optimala priset dygnet runt. Husets ägare kan vid behov också följa Hustomtens ageranden från distans eller ändra på sina uppvärmningsinställningar via den egna hustomtehemsidan. Med hjälp av Hustomten kan exempelvis en stuga värmas upp ett dygn innan stugans ägare åker dit.

Anvias Hustomte passar speciellt bra för äldre egnahemshus.

Färdig tjänst för konsumenter

There Corporation gjorde ett samarbetsavtal med kommunikationsteknologiföretaget Anvia för att få ut sin uppfinning till den större allmänhetens vetskap. Den första Anvia Hustomten presenterades i mars 2014. Konsumenterna kan alltså skaffa sig en egen Hustomte via Anvia, där tjänsten säljs enligt nyckelfärdig – principen.
- För att Hustomten ska fungera behövs ett timbaserat elavtal och en fast bredbandsanslutning. Hustomten styr husets uppvärmning via ett antal små apparater som installeras hemma hos konsumenten, förklarar Anvias produktgruppchef Niina Lappalainen.

Vanligtvis har de finska hushållen ett fast elenergiavtal med sina lokala elbolag, vilket betyder att hushållen betalar för både den förbrukade elen och för elens överföring till sitt elbolag. Ett hushåll har ändå möjlighet att köpa elenergi från vilket elbolag som helst och ett timbaserat elavtal fungerar på annat sätt än de traditionella elavtalen. I ett timbaserat elavtal bestäms elpriset skilt för varje timme ungefär ett dygn på förhand. Palola uppskattar att det finns över 100 elbolag i Finland, men för tillfället erbjuder endast cirka 15 av dem timbaserade elavtal.
- Den timbaseraden elen är i genomsnitt billigare, även om priset förändras dagligen. Det är här Hustomten stiger in i bilden. Den hjälper konsumenten att använda el då när det är förmånligt, förklarar Palola.

Niina Lappalainen visar hurdana apparater som ska installeras
i ett hushåll för att Hustomten ska kunna styra husets uppvärmning.

Hustomten behöver en fast bredbandsanslutning så att den kan följa med väderleksrapporter och börsens elpriser. På basis av denna information vet Hustomten automatiskt hur mycket huset behöver värmas och när elen är förmånligast. Om Hustomten exempelvis räknar ut att huset måste värmas fyra timmar på full effekt, ser den till att detta sker då elen är förmånligast för husets ägare.

Hustomtens nisch ligger i optimeringsmöjligheterna

Utvecklingsarbetet på Hustomten fortsätter ännu. Under kommande hösten och vintern kan Hustomten även installeras i hus med olje-, fjärr- och direkt elvärme. Dessutom är det snart möjligt att via Hustomten justera olika temperaturer till husets olika rum. Flera av de finska hushållen har redan skaffat sig exempelvis luftvärmepumpar eller jordvärme för att spara in på uppvärmningskostnaderna.
- Till exempel en luftvärmepump sparar i hushållets uppvärmningskostnader om pumpens ägare kan använda pumpen rätt. Största delen av luftvärmepumparnas ägare använder ändå upp alla de eurona de sparat under vintern till att kyla ner hemmet under sommaren. Hustomten kan också styra luftvärmepumpens användning så att den fungerar med bästa möjliga effekt, berättar Palola ivrigt och fortsätter:
- Hustomten tar alltså över allt det ansvar som en konsument som kombinerar olika värmesystem har. Snart kan Hustomten exempelvis få oljeuppvärmning och en luftvärmepump att fungera optimalt ihop.

Palola gläds speciellt över att Hustomten kan programmeras enligt konsumentens behov. Det gör att Hustomten verkligen är ett miljövänligt alternativ.
- Om hushållets ägare är mer intresserad av elens miljövänlighet än dess pris, kan Hustomten till exempel programmeras att använda el från vindkraft eller från solen när det finns tillgängligt.

Ilkka Palola och Niina Lappalainen berättar att Hustomten snart kan kombinera olika värmesystem på ett optimalt sätt.

Mauritz Knuts, som är projektchef för VASEKs projekt Hållbart byggande, är nöjd över att Hustomten lämpar sig speciellt för gamla egnahemshus.
- De traditionella lösningarna genom vilka vi försöker göra gamla hus ekologiska och ekonomiska är ofta dyra investeringar. Därför lönar det sig att förverkliga dessa lösningar i samband med andra större renoveringar. Tröskeln för att skaffa en tjänst lik Hustomen är därför mycket lägre.