Uutiset

Vaasalaiskeksintö yhdistää ekologisuuden, taloudellisuuden ja mukavuuden

25.8.2014
-

Vanhan pohjoismaisen kansanperinteen mukaan maalaistaloissa asui ennen piilossa pysytteleviä haltijatonttuja, jotka vaativat talon asukkailta palkakseen ruokaa, majapaikan tai vaikka viimeiset löylyt saunasta. Vaasalaisyritys There Corporationin kehittämä Kotitonttu tuo perinteisen tontun nykyaikaan siirtämällä tontun vastuualueen talon suojelusta sen ekologisuuden, energiankäytön taloudellisuuden ja mukavuuden hallintaan.

Vanhan pohjoismaisen kansanperinteen mukaan maalaistaloissa asui ennen piilossa pysytteleviä haltijatonttuja, jotka vaativat talon asukkailta palkakseen ruokaa, majapaikan tai vaikka viimeiset löylyt saunasta. Vaasalaisyritys There Corporationin kehittämä Kotitonttu tuo perinteisen tontun nykyaikaan siirtämällä tontun vastuualueen talon suojelusta sen ekologisuuden, energiankäytön taloudellisuuden ja mukavuuden hallintaan.

- Kotitonttu-palvelua kehitetään yhteensopivaksi eri lämmitysmuotojen kanssa. Tällä hetkellä Kotitonttu on suunnattu taloihin, joissa on varaava vesikiertoinen sähkölämmitys. Taloa lämmitettäessä se hyödyntää vuorokauden edullisimmat sähkön tuntihinnat, kertoo There Corporationin asiakkuuspäällikkö Ilkka Palola.

Kotitonttu siis huolehtii talon lämmityksestä vuorokauden ympäri optimaalisella hinnalla. Halutessaan talon omistaja voi myös seurata tilannetta etänä tai muunnella lämmitysasetuksia oman kotitonttusivuston kautta. Esimerkiksi mökillä hyöty Kotitontusta tulee siinä, että mökin voi laittaa lämpiämään Kotitontun avulla vaikka vuorokautta ennen mökille lähtöä.

Anvian Kotitonttu-palvelu sopii erityisesti vanhoille omakotitaloille.

Käyttövalmis palvelu kuluttajille

Saadakseen keksinnön suuremman yleisön tietoisuuteen There Corporation teki yhteistyösopimuksen viestintäteknologiayritys Anvian kanssa ja ensimmäinen Anvia Kotitonttu esiteltiin maaliskuussa 2014. Kuluttajat voivat siis hankkia oman Kotitontun Anvialta, joka tarjoaa palvelun asennuksen avaimet käteen -periaatteella.
- Kotitonttu toimii yhdessä tuntihinnoitellun sähkösopimuksen ja kiinteän nettiyhteyden kanssa. Kuluttajan kotiin asennetaan muutama pieni laite, joiden kautta Kotitonttu pystyy seuraamaan talon lämmitystä, selittää Anvian tuoteryhmäpäällikkö Niina Lappalainen.

Tähän mennessä kotitalouksien tyypillisin ratkaisu on ollut kiinteä sähköenergiasopimus paikallisen sähköyhtiön kanssa. Silloin asiakas maksaa sekä sähköstä että sen siirrosta yhtiölle. Asiakkaalla on kuitenkin mahdollisuus ostaa sähköenergiansa mistä sähköyhtiöstä tahansa. Tuntihinnoiteltu sähkösopimus poikkeaa perinteisestä kiinteähintaisesta sopimuksesta. Tuntihinnoitellussa sähkösopimuksessa jokaiselle tunnille määritetään noin vuorokauden etukäteen hinta. Palola arvioi, että Suomessa on yli 100 sähköyhtiötä mutta tällä hetkellä vain noin 15 niistä tarjoaa tuntihinnoiteltuja sähkösopimuksia.

- Tuntihinnoiteltu sähkö on keskimäärin edullista, mutta hinnoissa esiintyy päivittäisiä vaihteluita, toisinaan isojakin. Tässä piilee Kotitontun idea. Se auttaa kuluttajaa käyttämään sähköä silloin, kun se on halvinta, Palola selittää.

Nettiyhteyden tonttu tarvitsee, jotta se voi seurata sähkön pörssihintoja sekä sääennusteita. Kotitonttu päättelee näiden tietojen pohjalta automaattisesti sekä lämmitystarpeen ja edullisimman ajankohdan. Esimerkiksi jos Kotitonttu laskee sääennusteen mukaan talon tarvitsevan neljä tuntia lämmitystä maksimiteholla, se lämmittää taloa niinä neljänä tuntina, kun sähkö on talon omistajalle edullisinta.


Niina Lappalainen esittelee kuluttajan kotiin asennettavia laitteita,
joiden kautta Kotitonttu pystyy seuraamaan talon lämmitystä.

Kotitontun hienous piilee sen optimointimahdollisuuksissa

Kotitonttua kehitetään edelleen ja tulevan syksyn sekä talven aikana palvelu on asennettavissa myös öljy- ja kaukolämmitteisiin koteihin, sekä suoran sähkölämmityksen kohteisiin. Lisäksi on tulossa palvelu jolla voidaan säätää huonekohtaisesti lämpötiloja. Monissa kodeissa on nykyään asennettuna myös esimerkiksi ilmalämpöpumppu tai maalämpö, jonka tulisi säästää lämmityskuluissa.
- Esimerkiksi ilmalämpöpumppu säästää kyllä lämmityskuluissa, jos sen omistaja osaa käyttää sitä oikein. Suurin osa ilmalämpöpumpun omistajista kuitenkin käyttää kaikki pumpun talvella säästämät eurot kesällä talon jäähdyttämiseen. Kotitonttu osaa seurata myös ilmalämpöpumpun käyttöä niin, että se toimii parhaalla mahdollisella teholla, Palola innostuu ja jatkaa:
- Kotitonttu ottaa siis harteilleen myös sen vastuun, jonka eri lämmitysjärjestelmiä yhdistävällä kuluttajalla on. Pian Kotitonttu saa esimerkiksi öljylämmitteisen kodin ja sinne asennetun ilmalämpöpumpun toimimaan optimaalisesti yhdessä.

Palolaa ilahduttaa erityisesti se, että Kotitonttu on ohjelmoitavissa sen omistajan tarpeiden mukaan. Se tekee Kotitontusta aidosti ympäristöystävällisen.
- Jos talon omistajaa kiinnostaa enemmän sähkön ympäristöystävällisyys kuin sen hinta, voi Kotitontun ohjelmoida käyttämään vaikka tuuli- tai aurinkosähköä silloin, kun sitä on saatavilla.

Ilkka Palola ja Niina Lappalainen kertovat että Kotitonttu-palvelu osaa pian myös yhdistää eri lämmitysjärjestelmiä optimaalisesti.

Kestävän rakentamisen projektipäällikkö Mauritz Knuts VASEKilta on tyytyväinen siihen, että Kotitonttu sopii erityisesti vanhoille omakotitaloille:
- Perinteiset ratkaisut, joilla parannetaan omakotitalojen ekologisuutta ja taloudellisuutta ovat usein kalliita investointeja. Tämän vuoksi nämä ratkaisut kannattaa toteuttaa muiden korjausten yhteydessä. Kynnys Kotitonttu-palvelun kaltaisen järjestelmän hankinnalle on matalampi.