Nyheter

Ekobyggmässan i Stockholm intresserade många

10.10.2013
-

Den 11–12 september ordnades Ekobyggmässan för andra gången i Stockholm. Mauritz Knuts, VASEKs projektchef för hållbart byggande, besökte mässan tillsammans med några lärare från Yrkesakademin YA!.

Den 11–12 september ordnades Ekobyggmässan för andra gången i Stockholm. Mauritz Knuts, VASEKs projektchef för hållbart byggande, besökte mässan tillsammans med några lärare från Yrkesakademin YA!.

Förra året gick mässan obemärkt förbi de flesta och hade därför ett blygsamt deltagarantal. I år hade mässan tagit ett väldigt kliv framåt med över 700 deltagare, cirka 100 utställare och huvudsponsorer som NCC, Siemens, Skanska och WSP. Detta tyder på att ekologiskt byggande är på frammarsch i Sverige.
- Det är väldigt intressant att de stora bolagen blivit ivriga över grönt byggande och renoverande. Exempelvis Skanska har nya koncept som går under namnen ”Den gröna kedjan” och ”Grön renovering”, där de både paketerat om gamla tjänster och utvecklat nya lösningar, funderar Knuts.


Skanskas avdelning på Ekobyggmässan i Stockholm.

De nya koncepten är utvecklade för till exempel miljonprogrammet, genom vilket de stora förorterna som byggdes under 1970-talet ska saneras.
- Dessutom är Skanskas nya kontor i Väla Gård ett noll-energihus som är klimatneutralt. Men det var inte bara Skanska som tagit det gröna tänkandet på stort allvar, utan alla de representerade stora bolagen hade liknande koncept att visa upp, berättar Knuts.

På mässan presenterades bland annat lösningar för smarta hus, värmesystem, kylsystem, hållbar utveckling, smart stadsutveckling, miljöcertifierade byggnader, miljömässiga byggmaterial samt intelligenta och interaktiva installationssystem.

För en finländsk mässbesökare var det stora utbudet av olika miljöcertifieringar för byggnader i Sverige underligt.
- Snabbt räknat var de fem; Miljöbyggnad, EU GreenBuilding, BREEAM, LEED och Svanen, men det finns troligen ännu fler. Antagligen blir något av dessa certifieringar det allmänt använda, men just nu verkar det vara rätt mycket konkurrans på marknaden, konstaterar Knuts.

Produkchef Michael Staffas från Fiskarhedenvillan Ab visar ritningarna för Sveriges första internationellt certifierade passivegnahemshus. Åhörarna är Yrkesakademin YA!:s lärare Peter Nyman och Daniel Ström.  

Under mässan lade han också märke till att olika ekologiska alternativ för byggnadsmaterial och konstruktionslösningar var underrepresenterade. Enligt Knuts fanns olika typer av isolering, skivor, fogningsmedel och dylikt till påseende, men till exempel för husgrunder fanns varken material eller lösningar att hitta.
- Något som var roligt och lite uppmuntrande, var att vi hittade finska företag så som SPU och Ruukki bland utställarna, påpekar Knuts.

Knuts konstaterar att det hållbara, ekologiska, energieffektiva och smarta lösningarna kommer att forma och dominera byggnadsbranschen i Sverige en tid framöver. Hur detta påverkar byggbranschen i Finland återstår att se.