Ekorakentamisen messut Tukholmassa keräsi yleisöä
Tukholmassa järjestettiin 11.–12.9.2013 jo toista kertaa ekorakentamisen messut eli ”Ekobyggmässa” . VASEKin kestävän rakentamisen projektipäällikkö Mauritz Knuts osallistui messuille yhdessä muutaman Yrkesakademin (YA!) opettajan kanssa.
Tukholmassa järjestettiin 11.–12.9.2013 jo toista kertaa ekorakentamisen messut eli ”Ekobyggmässa” . VASEKin kestävän rakentamisen projektipäällikkö Mauritz Knuts osallistui messuille yhdessä muutaman Yrkesakademin (YA!) opettajan kanssa.
Syksyn messut keräsivät selvästi enemmän huomiota kuin viime vuoden tapahtuma, ja kävijämäärä nousi reilusti ensimmäisten messujen vaatimattomista luvuista. Ruotsissa ekorakentamisen suosion kasvusta kielii tapahtuman yli 700 kävijää, noin 100 näytteilleasettajaa sekä messujen suuret pääsponsorit NCC, Siemens, Skanska ja WSP.
- Jännittävää, että nämä suuret yritykset ovat yhtäkkiä innostuneet vihreästä rakentamisesta ja korjausrakentamisesta. Esimerkiksi Skanskalla on uusia konsepteja kuten ”Vihreä ketju” ja ”Vihreä kunnostus”, joihin yritys on paketoinut vanhat palvelunsa ja kehittänyt myös uusia ratkaisuja, Knuts pohtii.
Skanskan osasto Ekorakentamisen messuilla Tukholmassa.
Uudet konseptit on kehitetty muun muassa niin kutsuttua miljoonaohjelmaa (miljonprogrammet) varten, jonka kautta 1970-luvulla rakennettujen kaupunkien lähiöiden saneeraus tapahtuu.
- Myös Skanskan uusi toimisto Väla Gårdissa on ilmastoneutraali nollaenergiatalo. Mutta ei Skanska ollut ainoa, joka suhtautui vihreään ajatteluun tosissaan, vaan kaikilla messuilla käyneillä suuryrityksillä oli samantyyppisiä konsepteja näytillä, Knuts kertoo.
Messuilla esiteltiin ratkaisuja liittyen esimerkiksi älykkäisiin taloihin, lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin, kestävään kehitykseen, älykkääseen kaupunkikehitykseen, ilmastosertifioituihin taloihin, luontoystävällisiin materiaaleihin sekä älykkäisiin ja interaktiivisiin installaatioihin.
Suomalaista messukävijää ihmetytti suuri määrä tahoja, jotka myöntävät rakennusten ympäristösertifikaatteja Ruotsissa.
- Niitä oli nopeasti laskettuna viisi: Miljöbyggnad, EU GreenBuilding, BREEAM, LEED ja Svanen, mutta taitaa niitä olla vielä enemmänkin. Joku näistä tulee varmaankin tulevaisuudessa olemaan se yleisesti käytetyin, mutta tällä hetkellä markkinoilla on selvästi kova kilpailu, Knuts toteaa.
Tuotepäällikkö Michael Staffas Fiskarhedenvillan Ab:lta esittelee Ruotsin ensimmäisen kansainvälisen sertifikaatin mukaisesti rakennetun passiiviomakotitalon piirustuksia. Kuulijoina Yrkesakademin (YA!) opettajat Peter Nyman ja Daniel Ström.
Messuilla hän kiinnitti huomiota myös siihen, että esillä oli erittäin vähän ekologisia vaihtoehtoja rakennusmateriaaleille ja rakenneratkaisuille. Nähtävillä oli erityyppisiä eristeitä, levyjä ja saumausaineita, mutta esimerkiksi talojen perustuksille ei ollut materiaaleja eikä ratkaisuja tarjolla.
- Oli kuitenkin hauskaa ja jopa rohkaisevaa, että löysimme näytteilleasettajien joukosta suomalaisia yrityksiä kuten SPU ja Ruukki, Knuts huomauttaa.
Knuts toteaa, että Ruotsin rakennusmarkkinoita tulee jonkin aikaa selvästi hallitsemaan kestävät, ekologiset, energiatehokkaat ja älykkäät ratkaisut. Miten tämä vaikuttaa Suomen rakennusmarkkinoihin jää nähtäväksi.