Nyheter

Dokument, som du kanske aldrig behöver, men som är bra att ha i skick

12.2.2020
-

”De här ska alltid beaktas som en helhet” och ”det är bra att inventera sin egen situation” var återkommande påminnelser under VASEKs, Startias, Vasa Företagares och Kust-Österbottens Företagares infokväll som ordnades den 11 februari med teman företagarens viktiga dokument och juridiska fallgropar som företagaren kan stöta på.

Teresa Laine-Puhkainen.Teresa Laine-Puhakainen rekommenderade starkt företagare att alltid upprätta ett äktenskapsförord.

”De här ska alltid beaktas som en helhet” och ”det är bra att inventera sin egen situation” var återkommande påminnelser under VASEKs, Startias, Vasa Företagares och Kust-Österbottens Företagares infokväll som ordnades den 11 februari med teman företagarens viktiga dokument och juridiska fallgropar som företagaren kan stöta på.

Kvällens närmare 70 deltagare uppmanades fundera vad som händer företagaren och dennes företag vid olika, även väldigt oväntade, förändringar. Vem vill du att ska ta hand om dina ärenden om du inte själv kan? Och hur vill du att de ska skötas? Enligt experterna kan allt detta definieras på förhand, bara man tar tag i saken i tid och inte först då när något redan hänt.

KPMG:s jurist Teresa Laine-Puhakainens starka rekommendation var att företagaren upprättar ett äktenskapsförord.

– Utan ett äktenskapsförord delas egendomen jämt mellan makarna. Och företaget är alltså en del av egendomen. En förmögen företagare kan hamna att betala utjämning på grund av sin företagsegendom, vilket kan leda till att denne måste realisera egendom eller ta ett lån. I äktenskapsförordet kan man ange att företaget inte ingår i egendomen som omfattas av giftorätten, påminner Laine-Puhakainen och fortsätter:

– Ett äktenskapsförord är, på samma sätt som en intressebevakningsfullmakt, ett bra exempel på ett dokument som man kanske aldrig behöver, men de är nog båda bra att ha ifall något skulle hända.

Bild från evenemanget.Evenemanget som ordnades av VASEK, Startia, Vasa Företagare och Kust-Österbottens Företagare lockade två salar fulla med deltagare. Föreläsningarna hölls samtidigt på finska och svenska.

Företagaren bör alltid fundera hur denne vill ha sin egendom fördelad efter sin död. Vad händer till exempel företagsegendomen? Kan en av arvingarna ta över affärsverksamheten? Det lönar sig även att fundera hur man bemöter arvingarna jämlikt.

– Det är kanske inte jämlikt att företaget delas jämt mellan arvingarna, även om endast en eller en del av dem arbetar i företaget. Och om en ärver företaget, måste andra arvingar få sin andel i annan from.

Arvsordningen väckte debatt och många frågor ställdes från publiken, vilket är ett tydligt bevis på att dessa saker måste man verkligen fundera på i förväg. Företagare uppmanades också starkt att göra en intressebevakningsfullmakt.

– Om man är själv permanent eller tillfälligt oförmögen att sköta sina egna eller företagets ärenden, och man har inte gjort en intressebevakningsfullmakt, utser magistraten en intressebevakare, det vill säga en tjänsteman. Och de är nödvändigtvis inte det mest flexibla eller snabbaste att driva företaget framgångsrikt, påminde Laine-Puhakainen.

Med intressebevakningsfullmakten kan man befullmäktiga olika personer att sköta om privata och företagets ärenden.

Nathalie Myrskog och Jonna Hagström föreläser.Nathalie Myrskog och Jonna Hagström påminde om vikten av ett delägaravtal.

DKCO:s advokat Nathalie Myrskog och jurist Jonna Hagström däremot föreläste om olika fallgropar som företagaren kan hamna i, ifall denne inte gjort upp ett delägaravtal.

– När delägarna grundar ett företag, kan deras tankar gå i väldigt samma banor, men allt möjligt kan hända under årens lopp. Det är dyrt att gräla, och att göra upp ett avtal med hjälp av en advokat kostar bara en bråkdel av det, konstaterade de.

Med ett ändamålsenligt delägaravtal kan man hindra en delägare från att bli anställd hos en konkurrent och ta med sig sitt kunnande. Delägaravtalets inlösningsklausul och dividendutdelningsklausul räddar även en situation där ena delägaren inte längre arbetar i företaget men är berättigad till lika stor dividend.

Myrskog och Hagström påminde företagare även om en situation där ett köpeanbud gjorts på företagets aktier, men en av delägarna vill inte heller sälja. Ett delägaravtal vore då till hjälp. Experterna påminde åhörarna om den problematiska situationen där delägarna innehar två lika stora delar av ägorna. I konfliktsituationer kan man inte uppnå beslut, då båda parterna har lika stor rösträtt.

Hippi Hovi, Mari Pohjanniemi-Kivi, Tommi Virkama och Kjell Nydahl.Hippi Hovi, Mari Pohjanniemi-Kivi, Tommi Virkama och Kjell Nydahl hälsade deltagarna välkomna.

Det förblev säkert inte oklart för någon av deltagarna hur viktigt det är för företagaren att begrunda sin egen situation, sin egendom och vad som händer ifall företagaren själv är ur leken av en eller annan orsak. När man tillsammans med en expert granskar alla dokument som en helhet och kartlägger sin egen situation, skyddar man företaget från de många fallgropar som ligger framöver.

Bekanta dig med Sparra med juristen-tjänsten som VASEK erbjuder

 

Taggar: