Asiakirjat, joita ei ehkä tarvitse, mutta jotka on hyvä olla olemassa
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Teresa Laine-Puhakainen suositteli vahvasti yrittäjiä aina tekemään avioehdon.
”Näitä pitää tarkastella kokonaisuutena” ja ”Inventaario omasta tilanteesta on hyvä tehdä” olivat toistuvia muistutuksia VASEKin, Startian ja Vaasan Yrittäjien sekä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämässä infoillassa 11.2. jossa pureuduttiin sekä yrittäjän oman elämän tärkeisiin asiakirjoihin että yrittäjän edessä piileviin lainopillisiin sudenkuoppiin.
Illan lähes 70 osallistujaa kannustettiin miettimään mitä erilaisissa, ehkä hyvin yllättävissäkin, muutostilanteissa tapahtuu yrittäjälle tai hänen yritykselleen. Kenen haluat hoitavan asioitasi, jos et itse voi? Ja miten haluat asioiden silloin hoituvan? Asiantuntijoiden mukaan nämä kaikki voidaan määritellä etukäteen, kunhan asiaan vain tarttuu ajoissa, eikä vasta sitten, kun jotain on jo tapahtunut.
KPMG:n lakimies Teresa Laine-Puhakaisen vahva suositus oli, että yrittäjä tekee avioehdon.
– Ilman avioehtoa omaisuus jaetaan puolisoiden kesken tasan. Ja se yritys on myös omaisuutta. Varakkaampi yrittäjä saattaa joutua yritysomaisuutensa vuoksi maksamaan tasinkoa, jonka maksamiseksi voi joutua realisoimaan omaisuutta tai ottamaan lainaa. Avioehdolla yrityksen voi rajata pois avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, Laine-Puhakainen muistuttaa ja jatkaa:
– Avioehto on, samoin kuin edunvalvontavaltakirjakin, hyvä esimerkki asiakirjasta, jota ei ehkä koskaan tarvitse, mutta kyllä se vaan on hyvä, että ne ovat olemassa siltä varalta, että jotain sattuu.
VASEKin, Startian, Vaasan Yrittäjien ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien järjestämä tilaisuus keräsi kaksi salillista osallistujia, luennot pidettiin samanaikaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi.
Yrittäjän kannattaa aina miettiä miten haluaa kuolemansa jälkeen omaisuutensa jakautuvan. Mitä tapahtuu esimerkiksi yritysomaisuudelle? Löytyykö perillisistä jatkajaa yritystoiminnalle? Syytä on myös miettiä, miten perillisiä kohtelee tasapuolisesti.
– Ei ehkä ole tasapuolista, että yritys menee tasan perillisille, vaikka vain yksi tai osa heistä työskentelee yrityksessä. Ja jos yksi perillisistä saa yrityksen, on muiden perillisten saatava oma osuutensa muussa muodossa.
Perimysjärjestys puhuttikin paljon yleisöä ja aiheesta esitettiin runsaasti kysymyksiä. Selvä osoitus siitä, että näitä asioita todella on mietittävä etukäteen. Yrittäjille suositeltiin myös painokkaasti edunvalvontavaltuutuksen tekemistä.
– Jos on itse pysyvästi tai väliaikaisesti kykenemätön hoitamaan omia ja yrityksen asioita, eikä edunvalvontavaltakirjaa ole, määrää maistraatti edunvalvojan eli virkamiehen. Eikä se välttämättä ole joustavin tai nopein taho pyörittämään yritystä menestyksekkäästi, Laine-Puhakainen muistutti.
Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa eri henkilöt hoitamaan yksityisasioita ja yrityksen asioita.
Nathalie Myrskog ja Jonna Hagström muistuttivat osakassopimuksen tärkeydestä.
DKCO:n asianajaja Nathalie Myrskog ja lakimies Jonna Hagström puolestaan esittelivät erilaisia sudenkuoppia, joihin yrittäjä voi kompastua, mikäli ei ole hoitanut osakassopimusta kuntoon.
– Yritystä perustettaessa osakkaiden ajatukset voivat olla hyvinkin samansuuntaisia, mutta kaikenlaista voi tapahtua matkan varrella. Riiteleminen on kallista, sopimuksen laatiminen asianajajan avulla maksaa siitä vain murto-osan, he totesivat.
Asianmukaisella osakassopimuksella voidaan torpata tilanne, jossa yrityksen osakas siirtyykin kilpailijalle ja vie osaamisen mukanaan. Osakassopimuksen lunastuslauseke ja osingonjakolauseke pelastavat myös tilanteessa, jossa toinen osakas ei enää työskentele yrityksessä, mutta on oikeutettu yhtä suureen osinkoon.
Myrskog ja Hagström muistuttivat yrittäjiä myös tilanteesta, jossa yrityksen osakkeista on tehty ostotarjous, mutta yksi osakkaista ei haluakaan myydä. Osakassopimuksesta löytyisi apu tähänkin tilanteeseen. Asiantuntijat muistuttivat kuulijoita siitä ongelmallisesta tilanteesta, jos omistukset ovat tasan kahden osakkaan kesken. Ristiriitatilanteessa ei päätöksiä ei saada aikaan, kun äänioikeutta on kummallakin yhtä paljon.
Hippi Hovi, Mari Pohjanniemi-Kivi, Tommi Virkama ja Kjell Nydahl toivottivat osallistujat tervetulleiksi.
Kenellekään illan osallistujista ei varmasti jäänyt mitenkään epäselväksi se, miten tärkeää yrittäjän on miettiä omaa tilannettaan, omaisuuttaan ja sitä miten käy, jos yrittäjä onkin itse pois pelistä syystä tai toisesta. Kun yhdessä asiantuntijan kanssa tarkastelee kaikkia asiakirjoja yhtenä kokonaisuutena ja kartoittaa oman tilanteensa, turvataan yritys monelta edessä piilevältä sudenkuopalta.
Tutustu VASEKin tarjoamaan Lakimiehen sparrausapu -palveluun