Djupdykning i fuktsäkert byggande
Tillsammans med det EU-finansierade Botnia-Atlantica projektet Renoveringscentrum ordnade Yrkeshögskolan Novia ett seminarium som tog sig an det utmanande ämnet om hur man bygger hus på ett fuktsäkert sätt.
Tillsammans med det EU-finansierade Botnia-Atlantica projektet Renoveringscentrum ordnade Yrkeshögskolan Novia ett seminarium som tog sig an det utmanande ämnet om hur man bygger hus på ett fuktsäkert sätt.
Beslutsfattarna i kommunerna i Finland idag blir allt oftare tvungna att ta ställning till reparationer av fuktskadade byggnader, och kommunerna uppskattas idag ha en renoveringsskuld på över fem miljarder euro. Därför är det viktigt att nya byggnader byggs på ett fuktsäkert sätt, samt att gamla, skadade, byggnader renoveras på ett korrekt sätt.
I Sverige har man tagit fram en metod för systematisk hantering och dokumentering av fuktsäkerheten, från planering till förvaltning, i både nybyggnations- och renoveringsprojekt. Denna metod har fått namnet ByggaF. I Vasaregionen har Bergö skola varit ett pilotprojekt för tillämpning av ByggaF i praktiken och där fuktsäkringsarbetet dokumenterats och sammanställts till ett case.
Under seminariet delade de parter som varit med i byggprocessen med sig av erfarenheterna med ByggaF och byggandet av Bergö skola. Dessutom var Kristina Mjörnell från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut inbjuden som gästföreläsaren.
Gästföreläsaren Kristina Mjörnell är en av de som tagit fram ByggaF-metoden i Sverige.
Christer Bogren, politiker i Malax kommun, tyckte att arbetet med Bergö skola förlöpte bra och är tacksam för det jobb som utfördes av de experter som var inkopplade på projektet. Han framhöll också att arbetet som utförs i projektet Renoveringscentrum är viktigt och förhoppningsvis är alla med och stöder projektet så att det resulterar i bättre byggande på lång sikt.
Johan Ångerman, arkitekt och ansvarig för byggandet av Bergö skola, presenterade planeringsprocessen och försökte ge åhörarna en förståelse för hur man ska tänka då man planerar och bygger. Ångerman förklarade att det vi försöker uppnå med hus är ett klimat som sklijer sig från klimatet runt omkring, och som är bättre för oss människor, och däri ligger problematiken. Mest handlar det om hur fukten uppför sig i skalet mellan de olika klimaten. I slutändan handlar det om att bygga hållbart och att vi bygger för användaren, de som ska vistas i byggnaden då den är färdig.
Mikael Anderssén, Drytec, förklarade de fukttekniska utmaningarna med Bergö skola och hur man hade gått till väga för att övervinna dessa. Mikael anser att det är av yttersta vikt att det måste finnas någon som kan koncentrera sig på fuktsäkerheten och kvalitetsgranskningen i byggprojekt.
Byggandet av Bergö skola har också dokumenterats av Yrkeshögskolan Novia för att skapa utbildningsmaterial för fuktsäkert byggande. Studerande Ville Köpilä skriver sitt slutarbete om projektet och har varit ansvarig för att dokumentera processen. Under seminariet presenterade han arbetets skeden steg för steg, och vad som ska beaktas ur ett fuktsäkerhetsperspektiv.
Till slut presenterade Kristina Mjörnell metoden ByggaF, som nu har blivit till en allmänt använd branschstandard i Sverige, och gav praktiska exempel på användningen av den. Kristina berättade att det är en lång och svår väg vi har att gå i branschen innan problemen är lösta. Tyvärr finns det mycket riskkonstruktioner som fortfarande används i branschen. Fastän man informerat om och om igen så finns det företag som fortfarande bygger med riskkonstruktioner. I värsta fall så vet man att man gör fel, men väljer ändå att göra det. Det viktigaste enligt Kristina är att involvera en fuktsakkunnig i projektet. En fuktsakkunnig har ansvaret att säga ifrån, och får som utomstående även göra det. Att vara den som kommer och påpekar fel på byggarbetsplatsen är inte vidare populärt. Människor brukar inte bli så glada då man påpekar saker. Men vi måste ta ett gemensamt ansvar, vi kan inte skjuta ansvaret uppåt, avslutar Kristina sitt väldigt viktiga budskap till de som samlats för att lyssna.
Närmare uppgifter
[contact_member,name=Mauritz Knuts,id=22,details=Name-Designation-AdditionalInformation-Phone-MobilePhone-Email-MemberPhoto]