Nyheter

Den nya bygglagen ger fler frågor än svar

Över 70 proffs inom byggbranschen deltog i frukostseminariet som ordnades av projektet Regional Network towards Sustainable Construction 2025. Intresset var stort bland deltagarna att få höra om vilka förändringar som den nya bygglagen, som trädde i kraft i början av 2025, medför.

IMG 2097 m

 

Projektchef Magnus Stagnäs presenterade förändringarna och nyheterna i stora drag, men betonade att presentationen inte var på något sätt heltäckande eller komplett :

– Efter en lång lagstifningsprocess kan vi nu efter årsskiftet tala om en enhetlig ny bygglag. Den punkt i lagen som fått mest uppmärksamhet är att gränsen för när bygglov krävs har höjts. Det här innebär att byggnader under 30 kvadratmeter inte längre kräver bygglov. Man måste ändå fortsättningsvis beakta bland annat planläggningens krav och bestämmelserna i kommunens byggnadsordning.

IMG 2088 m

– Den nya bygglagen ställer också nya krav på hållbart byggande. Syftet är att skapa förutsättningar för återvinning och återanvändning av bygg- och rivningsmaterial, effektivisera användningen av jord- och stenmaterial samt förbättra statistiken över bygg- och rivningsavfall, berättade Stagnäs.

Från och med början av 2026 ska även byggnadens och byggplatsens koldioxidavtryck och koldioxidhandavtryck rapporteras. Dessutom ska byggandet alltmer styras utgående från den ekologiska livscykelprestandan och en lång livslängd.

Cirkulär ekonomi beaktas på flera nivåer i bygget

Ida Britta Petrelius från Yrkeshögskolan Novia påminde i sin presentation om att cirkulär ekonomi inom byggbranschen kan beaktas genom fyra olika nivåer. Först och främst bör man undvika att bygga något alls, och i stället se till att befintliga byggnader förblir i bruk så länge som möjligt.

– På nästa nivå handlar det om att bygga byggnader som håller sitt värde under en lång tid genom att underhållet sköts om, genom att undvika tomgång och genom att planera sådana komponenter och moduler som kan användas och återanvändas mångsidigt.

IMG 2108 m

Petrelius betonade också vikten av effektivt byggande genom att undvika onödiga komponenter och öka resurseffektiviteten. På den sista nivån handlar det om att bygga med rätt material för att minska användningen av jungfruliga material och främja användningen av återvunna element.

Petrelius diskuterade även med Cay Kronqvist från Kronqvist Bolagen om cirkulär ekonomi i byggandet. Kronqvist betonade att olika miljöcertifieringar är grunden för arbetet och gör det möjligt att mäta framsteg.

– Olika beräkningar, såsom beräkning av koldioxidavtrycket, är en förutsättning för alla förbättringar. Vi har också utbildat vår personal i att utföra de här beräkningarna.

Den nya bygglagen har ökat samarbetet mellan kommunerna

I slutet av evenemanget diskuterade byggnadsinspektörer utmaningarna och möjligheterna med den nya lagen. De var eniga om att det för tillfället finns fler frågor än svar.

Michael Ek från Korsholms kommun, Juha Jääskeläinen från Vasa stad och Sixten Lithén från Vörå kommun var ändå nöjda över att lagen har medfört nya möjligheter till samarbete och harmonisering av praxis.

IMG 2117 m

– Om det finns några som helst frågetecken kring planeringen och påbörjande av ett byggprojekt, är vårt bästa råd att kontakta kommunen för att få en tolkning av vilka regler som gäller just i den situationen, rekommenderade byggnadsinspektörerna.

I kommunerna pågår just nu förnyelse av byggnadsordningarna. Eftersom övergångsperioden är två år är det viktigt att arbetet utförs noggrant och utan brådska.

– Vi samarbetar kring det här arbetet, träffas regelbundet, jämför tolkningar och praxis, lär av varandra och drar nytta av synergieffekter.

Taggar: