Nyheter

Byggbranschens kunskap vidgades under seminarium om husteknik

4.12.2013
-

Den 27.11 ordnade VASEK ett seminarium om husteknik. Yrkeskunniga inom byggbranschen samlades till seminariet för att höra om husteknikens nyaste produkter och lösningar i Finland. Behandlade teman var exempelvis olika solpanel system, värmepumpslösningar och dagens samt framtidens byggautomation.

Den 27.11 ordnade VASEK ett seminarium om husteknik. Yrkeskunniga inom byggbranschen samlades till seminariet för att höra om husteknikens nyaste produkter och lösningar i Finland. Behandlade teman var exempelvis olika solpanel system, värmepumpslösningar och dagens samt framtidens byggautomation.

Antti Knuuti, som jobbat fyra år på VTT, föreläste med rubriken Livscykelkostnader för energieffektiva byggnader och renoveringsobjekt. I samhället råder redan ett visst livscykeltänkande enligt honom, till exempel vid anskaffning av bilar. Det är dags att hitta livscykeltänkandet även då det kommer till bostadshus.
- Vi borde absolut fundera mera på de nya byggnadernas brukskostnader. Exempelvis med en aningen högre startkostnad vid byggandet blir ett småhus betydligt energieffektivare. Att bo i huset är billigare i längden, för den högre startkostnaden betalar sig tillbaka i form av låga energiavgifter, förklarar han.

TIll Antti Knuutis jobb hör att fundera på byggnaders livscyklar.

Med en byggnads livscykel menas den tid från då byggnaden planeras till den tid då huset ombyggs eller rivs. De val som görs i början av byggnadens livscykel påverkar enligt Knuuti avsevärt byggnadens totala livscykelkostnader. De som bygger hus skulle inte få stirra sig blinda på startkostnadernas storlek, utan de borde ta hela livscykelns kostnader i beaktande.

I Finland finns för tillfället många på 60- och 70-talet byggda höghus, som är i skrikande behov av renovering.
- Dessa renoveringsobjekt är svåra att få i skick, eftersom husbolagen sällan sitter på så mycket pengar att de kunde genomföra alla nödvändiga renoveringar. Kompletteringsbygge är ett intressant finansieringsalternativ, det vill säga att det byggs mera på ett redan existerande hus. Om det finns byggrätt kvar på tomten kan husbolaget också klara av sin skuldbörda genom att sälja denna byggrätt åt ett byggföretag, funderar Knuuti och fortsätter:
- Att bygga på en existerande rymlig tomt är dessutom ekologiskare och energieffektivare, än att börja ett nytt bygge på en helt ny tomt. Att endast förbättra energieffektiviteten på en existerande byggnad är sällan ekonomiskt, för återbetalningstiden är orealistisk lång. Men om något annat skall renoveras i samma veva, exempelvis husets fasad, har det visat sig att energieffektiva lösningar så som tilläggsisolering är då ekonomiskt lönsamt.

Mauritz Knuts, som ansvarar för energieffektivt byggande på VASEK, är väldigt nöjd över seminariets breda deltagarbas, föreläsarna och de intressanta ämnena som behandlats.
- Åhörarna kom från många olika organisationer och de representerade både VVS-branschen och byggbranschen. Ett av målen med mitt projekt är just att öka både förståendet och samarbetet mellan VVS-branschen och byggbranschen, menar Knuts.

Han berättar att VASEK ordnar två aktuella byggseminarier under vårvintern: Gamla hus och energi seminariet tillsammans med Stundars i februari och Energy and Buildings -seminariet i samband med Vaasa EnergyWeek i mars.