Uutiset

Talotekniikkaseminaari kartutti rakennusalan osaamista

4.12.2013
-

VASEKin 27.11. järjestämä Talotekniikkaseminaari keräsi rakennusalan ammattilaisia kuulemaan talotekniikan uusista tuotteista ja ratkaisuista Suomessa. Esimerkiksi aurinkoa hyödyntävät järjestelmät, lämpöpumppuratkaisut sekä rakennusautomaatio nyt ja tulevaisuudessa kuuluivat päivän aiheisiin.

VASEKin 27.11. järjestämä Talotekniikkaseminaari keräsi rakennusalan ammattilaisia kuulemaan talotekniikan uusista tuotteista ja ratkaisuista Suomessa. Esimerkiksi aurinkoa hyödyntävät järjestelmät, lämpöpumppuratkaisut sekä rakennusautomaatio nyt ja tulevaisuudessa kuuluivat päivän aiheisiin.

Neljä vuotta VTT:ssä (Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa) työskennellyt Antti Knuuti luennoi otsikolla Energiatehokkaiden rakennusten ja korjauskohteiden elinkaarikustannukset. Hänen mielestään yhteiskunnassa vallitsee elinkaarikustannusajattelutapa monissa tapauksissa, kuten autojen hankinnoissa, mutta olisi aika ottaa ajattelutapa käyttöön myös asuinrakennusten suhteen.
- Uusien talojen käyttökustannuksia tulisi ehdottomasti miettiä tarkemmin. Esimerkiksi uutta pientaloa rakennettaessa hieman korkeammalla alkuinvestoinnilla talosta saadaan energiatehokas. Talossa asuminen tulee siten pitkässä juoksussa edullisemmaksi, ja talon rakennuttaja saa tekemänsä suuremman alkuinvestoinnin energiakustannusten mataluuden muodossa takaisin, hän selittää.

Työssään Antti Knuuti pohtii rakennusten elinkaarikustannuksia.

Talon elinkaarella tarkoitetaan aikaväliä siitä hetkestä kun taloa aletaan suunnitella siihen hetkeen saakka, kun rakennus perusparannetaan, tai puretaan. Knuutin mielestä nimenomaan elinkaaren alussa tehdyt valinnat vaikuttavat merkittävästi talon kokonaiselinkaarikustannuksiin, minkä vuoksi rakentajat ja rakennuttajat eivät saisi tuijottaa ainoastaan alkukustannusten suuruusluokkaa, vaan päätöksenteon taustalla tulisi huomioida kaikki kustannukset koko elinkaaren ajalta.

Tällä hetkellä Suomessa on paljon 60- ja 70-luvulla rakennettuja kerrostaloja, jotka ovat hyvin huonossa kunnossa.
- Näiden korjauskohteiden saaminen asianmukaiseen kuntoon on haastavaa, sillä taloyhtiöllä on harvemmin rahaa tehdä kaikkia vaadittavia korjauksia. Täydennysrakennus on yksi mielenkiintoinen rahoitusvaihtoehto, eli rakennetaan lisää jo olemassa olevaan taloon. Taloyhtiö voi myös selvitä velkataakasta, jos talon tontilla on rakennusoikeutta jäljellä, ja taloyhtiö myy rakennusoikeuden jollekin rakennusyritykselle, Knuuti pohtii ja lisää:
- Rakentaminen jo valmiina olevalle väljälle tontille on lisäksi ekologisempaa ja energiatehokkaampaa, kuin rakentaminen alusta asti uudelle tontille. Olemassa olevan rakennuksen energiatehokkuuden parantaminen yksin on harvoin taloudellisesti kannattavaa, tai takaisinmaksuajat ovat epärealistisen pitkiä. Mutta jos lähtökohtaisesti on tehtävä jotain, kuten vaikka uusittava huonokuntoinen rakennuksen julkisivu, energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet, kuten lisäeristäminen, ovat osoittautuneet monessa tutkimushankkeessa elinkaarikustannuksiltaan kannattaviksi.

VASEKilla energiatehokkaasta rakentamisesta vastaava projektipäällikkö Mauritz Knuts on erittäin tyytyväinen seminaarin laajaan osallistujakaartiin, puhujiin sekä mielenkiintoisiin aiheisiin.
- Kuulijat olivat monesta eri organisaatiosta ja edustivat sekä LVI-puolta että rakennusalaa. Yksi projektini tavoitteista onkin kasvattaa sekä yhteisymmärrystä että yhteistyötä LVI-alan ja rakennusalan kesken, Knuts innostuu.

Hän kertoo, että VASEK järjestää kevättalvella kaksi ajankohtaista rakennusseminaaria: Vanhat talot ja energia -seminaari helmikuussa yhteistyössä Stundarsin kanssa sekä Energy and Buildings -seminaari Vaasa EnergyWeek tapahtuman yhteydessä maaliskuussa.