Nyheter

Byggbranschens kunskap ökar genom projektverksamhet

8.4.2014
-

EU:s krav på en övergång till så gott som nollenergibyggande före år 2020 förbryllar de som är verksamma inom byggnadsbranschen. Byggnadsbestämmelserna blir mer komplicerade, och allt mer tidsenlig faktakunskap krävs av de som planerar och bygger.

EU:s krav på en övergång till så gott som nollenergibyggande före år 2020 förbryllar de som är verksamma inom byggnadsbranschen. Byggnadsbestämmelserna blir mer komplicerade, och allt mer tidsenlig faktakunskap krävs av de som planerar och bygger. Små och medelstora företagen har ett pressat schema och de har inte möjlighet att på egen hand ta reda på nya bestämmelser och skyldigheter, samt hur de borde förbereda sig inför dem. Det EU-finansierade projektet ”Hållbart byggande och energieffektivitet i Vasaregionen”, som utförs av Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, hjälper regionens byggföretag öka deras kunskap bland annat genom att ordna skolningstillfällen och studiebesök.
- Hittills har 70 olika företag och organisationer deltagit i händelser som ordnats via projektet. Det finns tydliga områden som intresserar byggbranschen just nu, och projektet försöker ordna händelser som motsvarar byggbranschens behov och förväntningar. De tillfällen där mögel, inomhusluft, energieffektivitet i äldre byggnader och passivhus har behandlats har intresserat mest, berättar projektchef Mauritz Knuts.


Mauritz Knuts planerar bl.a. olika evenemang för regionens byggbransch.

Projektets syfte är att öka byggbranschens kunskap om energieffektivt byggande, olika byggmaterial och deras risker, samt riskfyllda konstruktioner. Projektet strävar också till att skapa nätverk mellan de som är verksamma inom byggbranschen för att främja kunskapsspridningen. Projekttiden fortsätter fram till slutet av år 2014.

Kurser och studiebesök

Enligt Knuts drabbas den finländska byggbranschen av stora utmaningar och förändringar. Han har märkt att de ordnade tillfällena är uppskattade, eftersom de underlättar branschens anpassning till de nya bestämmelserna.
- Vårt senaste seminarium ordnade vi i februari tillsammans med Stundars. Där funderade vi på om det är möjligt att göra hus som är byggda i början av 1900-talet energieffektiva. Då var salen fullsatt med både yrkesmän och sådana som bor i gamla stockhus, vet Knuts och fortsätter:
- I april ordnar projektet ett studiebesök till Umeå där deltagarna för bekanta sig med två pågående byggprojekt; Hedlunda förskola och de ekologiska passivhusen som byggs av Dragonskolans elever. Hedlunda förskola är intressant för byggnaden är den första offentliga byggnaden i Norrland som kommer att klassas som passivhus. Studiebesökens mening är att bekanta sig med sådan teknik och sådana lösningar som inte ännu använts i vår region.

Till hösten planeras en studieresa till Uleåborg, under vilken deltagarna skulle få se det energieffektiva bostadsområdet som byggs där.
- Under våren har vi också planerat ordna en infodag angående CE-märkning av byggnadsprodukter.

Läs hur Ingenjörsbyrå Mathias Smeds haft nytta av projektet