Hanketoiminnalla lisätään rakennusalan osaamista
EU:n vaade siirtymisestä lähes nollaenergiarakentamiseen vuoteen 2020 mennessä on saanut rakennusalan toimijat hämilleen. Rakentamismääräykset tulevat yhä monimutkaisemmiksi, ja suunnittelijoilta ja rakentajilta vaaditaan etenevässä määrin ajantasaista tietoa. Pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjät elävät kiireen keskellä, eikä heillä ole mahdollisuutta yksin ottaa selvää uusista määräyksistä ja velvoitteista sekä niihin valmistautumisesta.
EU:n vaade siirtymisestä lähes nollaenergiarakentamiseen vuoteen 2020 mennessä on saanut rakennusalan toimijat hämilleen. Rakentamismääräykset tulevat yhä monimutkaisemmiksi, ja suunnittelijoilta ja rakentajilta vaaditaan etenevässä määrin ajantasaista tietoa. Pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjät elävät kiireen keskellä, eikä heillä ole mahdollisuutta yksin ottaa selvää uusista määräyksistä ja velvoitteista sekä niihin valmistautumisesta. EU:n rahoittama hanke ”Kestävä rakentaminen ja energiatehokkuus Vaasan seudulla” auttaa seudun rakennusalan yrityksiä järjestämällä koulutustilaisuuksia ja opintomatkoja.
- Projektin järjestämiin tapahtumiin on tähän mennessä osallistunut 70 yritystä tai organisaatiota. Selvästi tällä hetkellä rakennusalan väkeä kiinnostaa erityisesti muutama aihe-alue, ja hankkeessa pyritäänkin järjestämään tapahtumia, jotka vastaavat alan odotuksia ja tarpeita. Tilaisuudet, joissa on käsitelty hometta, sisäilmaa, vanhojen rakennusten energiatehokkuutta ja passiivitaloja ovat vetäneet eniten osallistujia, hankeen projektipäällikkö Mauritz Knuts kertoo.
Mauritz Knuts järjestää seudun rakennusalalle muun muassa erilaisia tapahtumia.
Hankkeen tarkoituksena on kasvattaa rakennusalan tietotaitoa energiatehokkaasta rakentamisesta, eri rakennusmateriaaleista ja niiden riskeistä sekä riskialttiista rakenteista. Hankkeen tavoitteena on myös alan sisäisten verkostojen vahvistaminen, jotta tieto leviäisi paremmin. Hankeaika päättyy vuoden 2014 lopussa.
Kursseja ja opintomatkoja
Knutsin mukaan Suomen rakennusalalla on meneillään suuria haasteita ja muutoksia. Hän on huomannut, että hankkeen puitteissa järjestetyt tilaisuudet ovat arvostettuja, sillä ne auttavat yrityksiä sopeutumaan uusiin rakentamismääräyksiin.
- Viimeisimmän seminaarin järjestimme yhdessä Stundarsin kanssa. Seminaarissa pohdittiin voiko 1900-luvun alussa rakennetuista rakennuksista saada energiatehokkaita. Silloin sali oli tupaten täynnä rakennusalan ammattilaisia, mutta myös yksityishenkilöitä, jotka asuvat vanhoissa hirsitaloissa, Knuts tietää ja jatkaa:
- Huhtikuussa järjestämme opintomatkan Uumajaan, missä tutustumme kahteen meneillään olevaan rakennuskohteeseen: Hedlundan esikouluun ja Dragonskolanin oppilaiden rakentamiin ekologisiin passiivitaloihin. Hedlundan esikoulu on siitä mielenkiintoinen kohde, että se on Norrlandin ensimmäinen julkinen rakennus, joka saa passiivitaloluokituksen. Opintomatkoilla on tarkoitus tutustua sellaiseen tekniikkaan ja ratkaisuihin, joita ei meidän seudulla ole vielä kokeiltu.
Suunnitteilla on myös opintomatka syksyllä Ouluun, missä osallistujat saisivat tutustua siellä rakennettavaan energiatehokkaaseen asuinalueeseen.
- Kevääksi olemme suunnitelleet myös infopäivää rakennustuotteiden CE-merkinnästä, Knuts päättää.
Lue miten Insinööritoimisto Mathias Smeds on hyötynyt hankkeesta