Nyheter

Bilen ofta bättre försäkrad än företagaren själv

30.4.2014
-

Företagaren är a och o för företagets verksamhet. Varje företagare borde tänka igenom de risker som berör deras privatliv och företagets verksamhet. Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia ordnade tillsammans med sin sakkunnigorganisation If och Mandatum Life ett frukosttillfälle för företagare den 29.4.2014 med personförsäkring som tema.

Företagaren är a och o för företagets verksamhet. Varje företagare borde tänka igenom de risker som berör deras privatliv och företagets verksamhet. Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia ordnade tillsammans med sin sakkunnigorganisation If och Mandatum Life ett frukosttillfälle för företagare den 29.4.2014 med personförsäkring som tema.

Företagaren ansvarar över sitt företag och de anställda. Alla företagare som bor i Finland försäkras enligt lagen om pension för företagare (FöPL). FöPL utgör grunden för företagarens utkomst i olika livssituationer, och försäkringens nivå avgörs enligt företagarens fastställda arbetsinkomst. Förutom en FöPL-försäkring måste företagare inom den privata sektorn teckna en arbetspensionsförsäkring (ArPL) för sina anställda. Företagaren kan också välja att utöka sitt och företagets försäkringsskydd via valfria försäkringar.

- Företagaren är företagets styrka. Ändå har många företagare endast den obligatoriska FöPL-försäkringen, som de dessutom fastställt på miniminivå. Jag förstår att försäkringsavgifterna är en tröskelfråga för en del företagare, men det lönar sig att tänka igenom saken ur ett annat perspektiv. Varför är företagaren beredd att försäkra sin bil med 500–600 euro per år, men inte sig själv, funderar försäljningschef Sanna Tiesmaa från If.

Mikko Hissa och Sanna Tiesmaa berättade om olika personförsäkringar åt företagare.

Hon tipsar att företagarna kan kontrollera hur deras egna FöPL-betalningar påverkar deras vardag, om de råkar bli arbetslösa. De olika pensionsförsäkringsbolagen har FöPL-räknare på sina hemsidor.
- Det tillkommer alltid tilläggskostnader om företagaren inte är arbetsförmögen. En nybliven företagare har kanske tagit en hel del lån och plötsligt bryter han benet i en olycka. Räkningarna måste betalas även om han är sjukskriven i åtta veckor. Ska han anställa någon vikarie? Kan verksamheten fortsätta på sparlåga och förlorar han kunder på grund av det? Enligt sin fastställda arbetsinkomst får han kanske 24 euro om dagen från FöPL-försäkringen, vilket är ganska lite, tycker Tiesmaa.

Sen när… Därför att… Om jag ändå hade…

Kontaktchef Mikko Hissa från Mandatum Life berättar att han under åren hört många förklaringar från företagare gällande deras försäkringar. Förklaringarna börjar ofta med: sen när, därför att eller om jag ändå hade.
- Företagarna lägger ofta sin egendom och sitt hus som säkerhet för sina lån. Vad händer om företagaren

omkommer eller inte är i arbetsfört skick under en lång tidsperiod? Sådant här borde företagarna fundera över på förhand. Exempelvis företagarens ogifta sambo får inte det stöd från Kela, som betalas ut åt efterlevande maken. I de frivilliga försäkringarna fastställs förmånstagaren skilt, berättar han.

Som ett annat exempel nämner Hissa ett aktiebolag med tre ägare. Vad händer om en av ägarna omkommer?
- De kvarblivande företagarna måste förstås sköta alla ärenden med dödsboets delägare. Troligen vill de kunna köpa ut dödsboet ur företaget. Ett tydligt delägaravtal hjälper företaget fortsätta sin verksamhet i sådana här situationer, menar Hissa.

Tiesmaa och Hissa avslutar tillställningen med att påminna företagarna om att det inte finns två likadana företag eller liv. Därför erbjuds företagen individuella försäkringar oberoende företagets storlek eller verksamhetsområde.
- Vi skyfflar inte färdiga paket på våra kunder. Tillsammans med företagaren försöker vi komma fram till vilken lösning som passar deras situation bäst, försäkrar Tiesmaa.

Startias direktör Tommi Virkama är nöjd över tillställningens innehåll.
- Vi ordnar de här tillställningarna för att hjälpa företagarna. Försäkringsärenden får ofta för lite uppmärksamhet från nyblivna företagare, eftersom de har så många andra utgifter att ta i beaktande i startskedet. Det lönar sig att fundera igenom vilka försäkringar företagaren behöver innan något händer, påminner Virkama.