Nyheter

Att sälja sitt företag är personligt

1.11.2013
-

Då det är dags för en företagare att sälja vidare sitt företag, handlar det ofta om en lång och personlig process. Det vet Kjell Nydahl, VASEKs direktör för företagstjänster, som har hand om projektet Effektivering av ägarskiftestjänster.

Då det är dags för en företagare att sälja vidare sitt företag, handlar det ofta om en lång och personlig process. Det vet Kjell Nydahl, VASEKs direktör för företagstjänster, som har hand om projektet Effektivering av ägarskiftestjänster. Han har jobbat med ägarskiften i 150 olika företag inom sitt projekt, under de senaste 1,5 åren.
- Då ett företag ska genomgå ett ägarskifte måste all fakta lyftas fram på bordet för att det ska gå att fatta de rätta besluten. Det är lite som en bouppteckning även om ingen dött, berättar Nydahl.

När ett företag kommer till honom lägger han först upp olika alternativ för hur ägarskiftet i just det företaget kunde genomföras. Vanligtvis handlar det om en äldre generation som vill ge över företaget åt en yngre generation. Exempelvis företagets bolagsform är av betydelse, om ägaren vill ge företaget vidare åt den yngre generationen skattefritt.
- Och i ett sådant fall kanske det finns flera barn i familjen som behöver kompenseras med till exempel villor eller skogskiften, då de inte tar över familjens företag, räknar Nydahl upp.

Kjell Nydahl tycker att ägarskiftesprocessen i ett företag kan jämföras med en bouppteckning även om ingen dött.

De företagare som inom nära framtid funderar på att sälja sitt företag eller gå i pension, kan få mera information från den svenskspråkiga Generations- och ägarskifteskvällen i Vasa den 25.11.2013. Experterna Benita Öling och Kjell Renlund från Ernst & Young föreläser om skattefrågor och de förberedande stegen i en generationsväxling.
- Benita Öling är skattespecialist medan Kjell Renlund känner till de juridiska frågorna kring ägarskiften. Kvällen ger en bra insikt i vad allt ett företags ägarskifte medför, menar Nydahl.

Han kommer också själv att vara plats för att presentera sig och de avgiftsfria tjänster som hans projekt erbjuder åt företag.

Läs mer och anmäl dig till Generations- och ägarskifteskvällen här.