Nyheter

Årets företagare 2015 i Malax: Petalax Elbyrå – Ab Österbottens Antenn och Belysning

13.11.2015
-

Verksamhetsområdet omfattar hela Finland och företaget är också mycket aktivt utomlands. Företaget fungerar som underleverantör till stora företag inom energiklustret i Vasaregionen.

Företaget är grundat år 1967 under namnet Petalax Elbyrå Ab. Företaget är verksamt inom elinstallationer, väginfrastruktur samt elproduktion-, distribution- och industri-installationer. Personalstyrkan har under långa tider varit omkring 30–35 och företaget är således en stabil sysselsättare i Malax kommun. Verksamhetsområdet omfattar hela Finland och företaget är också mycket aktivt utomlands. Företaget fungerar som underleverantör till stora företag inom energiklustret i Vasaregionen. Under 2016 planeras en större etablering i Norge.

I företaget genomfördes ett långsiktigt planerat ägarskifte under vårvintern 2015 när dåvarande huvudägarna Karl-Gustav och Solveig Nordström gav över stafettpinnen åt nya generationer. Tidigare VD:n Tore Östman är en nyckelperson som fortsättningsvis borgar för kontinuitet i verksamheten.

Nya ägare är Kenneth Kull, Mikael Antell, Nicklas Nordström och Cristoffer Nordström. Banden till den tidigare ägarfamiljen kvarstår därmed. De nya ägarna deltar inte bara i ägandet utan också i företagets operativa ledning.

Årets Företagare 2015 visar att framgångsrika ägarskiften och generationsväxlingar planeras långsiktigt och att de är viktiga för fortsatt sysselsättning och tillväxt. Årets Företagare 2015 förenar långvarig stabilitet och sysselsättning med framtidstro och tillväxt med en internationell utblick.

Hedersbetygelsen Årets Företagare 2015 delas mellan företaget och de tidigare ägarna. Enligt prisreglementet tillfaller diplomet och penningsumman företaget, som företrädesvis ska användas till åtgärder som främjar utveckling och utbildning av företagets ledning och personal.