Nyheter

Årets företag i Korsnäs 2013 – Kb Bergfolk Car Service Ky är ett företag med långa anor

15.1.2014
-

Kb Bergfolk Car Service Ky med Christian Bergfolk i spetsen är en bilverkstad med framtidstro. Sedan ägarbytet 2008 har omsättningen fördubblats, verksamheten trimmats, kontoret datoriserats och lönsamheten förbättrats. Personalstyrkan har ökat något och företaget sysselsätter idag sex personer på heltid och två på deltid.

Kb Bergfolk Car Service Ky med Christian Bergfolk i spetsen är en bilverkstad med framtidstro. Sedan ägarbytet 2008 har omsättningen fördubblats, verksamheten trimmats, kontoret datoriserats och lönsamheten förbättrats. Personalstyrkan har ökat något och företaget sysselsätter idag sex personer på heltid och två på deltid. Företaget har investerat såväl i nya maskiner, verktyg, utrymmen som i personalen.

Bergfolks verkstad, som företaget heter i folkmun, har långa anor. Det var farfar Nestor Bergfolk, som 1946 flyttade tillbaks till hembyn för att tillsammans med en kompanjon starta en metallverkstad i byn. 1983 gjordes den första generationsväxlingen, när den nya verkstadshallen byggdes och företaget G Bergfolk & Co med bröderna Göran, Kaj och Roger Bergfolk övertog ansvaret. På 1990-talet började Görans söner Christian och Kenneth jobba i verkstaden och Christian övertog ansvaret för verkstaden 2008.

Årets företagare i Korsnäs Christian Bergfolk får pris av Jan-Erik Ravals och Roger Bergström från Korsnäs företagare.

 
Konkurrensfördelar

Christian Bergfolk har insett att det går att utveckla inom befintliga väggar. Sedan 2008 har man konstant sett genom alla processer och arbetsmoment för att göra arbetet så effektivt som möjligt. Han har lyckats skapa ett arbetsteam som kontinuerligt hjälper och stöder varandra vid problem. Personalen är kunnig och skickas kontinuerligt på fortbildning för att bli ännu bättre och hänga med i utvecklingen. Själv har Christian Bergfolk genomgått en företagarutbildning och avlagt specialyrkesexamen för företagsledare.

Bergfolk Car Service satsar på kunden. Man går alltid genom varje arbetsorder med kunden för att klargöra vilka problem som skall lösas, men också för att hitta andra problem, som kunden inte tänkt på, men som kan åtgärdas samtidigt. Alla servicearbeten dokumenteras noggrant för att finnas som underlag nästa gång kunden kommer på besök. En nöjd kund är den bästa reklamen och företaget strävar hela tiden till att genom god service och bra arbete upprätthålla sitt goda rykte.

Christian Bergfolk från Kb Bergfolk Car Service Ky utsågs till årets företagare i Korsnäs 13.12014. Personalen på företaget är från vänster Roger Bergfolk, Robin Mylläri, Robert Nordlund, Christian Bergfolk själv, Lucas Häggblom och Joakim Råholm.

En företagare med framtidstro

Senaste år uppmärksammades Christian Bergfolk av Vasaregionens Nyföretagscentrum Startia, då han valdes till årets nyföretagare 2013 i Vasaregionen. Christian Bergfolk har lekt tanken att öppna verkstad även på annan ort, men i dagsläget är de planerna skrinlagda. Däremot planerar han utvidga verksamheten på nuvarande område. Det är främst frågan om utrymme för en besiktningslinje samt arbetsmottagning / kundutrymmen som ska byggas till. Den dagen det blir möjligt för en enskild verkstad att erbjuda årsbesiktning av bilar, vill han vara beredd.

Text och bild: Kenth Nedergård