Nyheter

Anställningen av första arbetstagaren bör förberedas noga

30.12.2020
-

Majoriteten av företagen som grundats med hjälp av Nyföretagscentrum Startia är verksamma inom servicebranschen och merparten har startat som företag som endast sysselsätter företagaren själv, heltid eller deltid. – Företagare vill ofta först testa huruvida affärsverksamheten är lönsam. Och ifall verksamheten börjar växa, behöver ensamföretagaren förr eller senare förstärkningar. Då är det dags att överväga att anställa en utomstående person i företaget eller alternativt externalisera vissa funktioner, berättar Startias direktör Tommi Virkama.

pexels nappy 935977

Majoriteten av företagen som grundats med hjälp av Nyföretagscentrum Startia är verksamma inom servicebranschen och merparten har startat som företag som endast sysselsätter företagaren själv, heltid eller deltid.

– Företagare vill ofta först testa huruvida affärsverksamheten är lönsam. Och ifall verksamheten börjar växa, behöver ensamföretagaren förr eller senare förstärkningar. Då är det dags att överväga att anställa en utomstående person i företaget eller alternativt externalisera vissa funktioner, berättar Startias direktör Tommi Virkama.

Att anställa den första arbetstagaren är ett stort beslut som man bör förbereda noga. Företagaren blir samtidigt arbetsgivare och får helt nya förpliktelser.

– Att anställa den första arbetstagaren är ett nästan lika stort steg för företagaren som att starta själva företaget. Därför känns det ofta skrämmande och anställningsbeslutet övervägs noggrant och ur många synvinklar. Som sig bör! säger Virkama.

Ekonomiskt innebär anställningen av en arbetstagare ett stort steg, speciellt i små företag. Vid sidan av lönen tillkommer dessutom bikostnader och övriga indirekta kostnader, som till exempel arbetshälsovård, utbildningar, arbetsutrustning och -kläder samt lämpliga personalutrymmen.

– Den nya arbetstagaren måste kunna bidra med ökad omsättning för företaget och skapa ett tilläggsvärde för företagets verksamhet, t.ex. kunskap eller kundnätverk, som företagaren själv inte besitter. Företaget ska redan innan arbetstagaren anställs ha tillräckligt med arbete för två och övergångsskedet innan arbetstagaren anställs kan således vara rätt så ansträngande för företagaren.

Inför en anställning ska man enligt företagsrådgivare Antti Alasaari fundera över vilken typ av kunskap och vilka egenskaper man kunde ha nytta av i företaget eller som motsvarar efterfrågan på marknaden. Även personkemin mellan företagaren och den blivande arbetstagaren ska fungera.

Då man planerar att anställa en arbetstagare lönar det sig att kontakta en företagsrådgivare som kan hjälpa till med att gå igenom till exempel vilka stödformer som lämpar sig för anställning av arbetstagare. Det lönar sig också att komma ihåg att via TE-byrån eller läroanstalter är det möjligt att få praktikanter inom olika områden.

–  Visst, det tar tid att vägleda en praktikant eller ett framtida proffs som ännu lär sig om branschen, men då lär man känna personen väl och kan skola denne till en kompetent anställd som är exakt lämplig för företagets behov, påminner Alasaari.

Företagsrådgivarens bästa råd när man anställer den första arbetstagaren

  1. Förbered dig noggrant. Gå noga igenom kostnaderna som arbetstagaren orsakar. I praktiken måste företagets omsättning nästan fördubblas för att det ska vara ekonomiskt lönsamt att anställa. På nätet finns det olika räknare som man kan använda för att räkna ut den totala kostnaden för en anställning, till exempel palkkaus.fi.
  2. Ta reda på arbetsgivarens förpliktelser och skyldigheter. Arbetstagaren ska enligt lagen få sin avtalsenliga lön inom utsatt tid och arbetsgivaren ska sörja för arbetarskyddet och arbetstillsynen, ordna företagshälsovård, behandla arbetstagaren rättvist och främja dennes arbetsprestation samt professionell utveckling.
  3. Rekrytering är en investering. Det är dock värt att tänka på rekrytering av ytterligare arbetskraft som en investering i framtiden, eftersom den gör det möjligt för företaget att växa.
  4. Vet vad du gör när du rekryterar. Det är viktigt att du lyckas med rekryteringen och får bästa möjliga medarbetaren för ditt företag. Be om hjälp från experterna på TE-byrån. De ger avgiftsfri rådgivning gällande rekryteringsprocessen och arbetsgivarens förpliktelser. Kom alltid ihåg att dra nytta av prövotiden!

 

Taggar: